Amnesty International upozorňuje na nezrovnalosti vo vykazovaní vývozu zbraní zo Slovenska

    0
    Zbrane, ilustračné foto (Autor: TASR)

    “Upozorňujeme na nezrovnalosti vo vykazovaní vývozu zbraní, konkrétne na vývoze do Saudskej Arábie. Tento problém sa však týka vykazovania vývozu do všetkých krajín,” tvrdí mimovládka, ktorá za problematickú označila súhrnnú správu.

    AIS zistil, že údaje, ktoré Slovensko poskytlo v správach vyplývajúcich zo zmluvy o obchodovaní so zbraňami a registra konvenčných zbraní Organizácie spojených národov za rok 2016, uvádzajú, že Slovensko vyviezlo do Saudskej Arábie mínomety, raketomety, ťažké guľomety aj samopaly.

    “Vo výročnej správe za rovnaké vykazovacie obdobie však Saudská Arábia nefiguruje ako cieľová krajina vývozu. Z výročnej správy je teda možné mylne sa domnievať, že SR do Saudskej Arábie v roku 2016 nevyviezla žiadne zbrane,” uvádza sa v stanovisku mimovládnej organizácie.

    Ministerstvo hospodárstva AIS 28. mája poskytlo vysvetlenie, že ide o “vývozné licencie vydané v rokoch 2013, 2014 a 2015 (spolu deväť prípadov), ktorých platnosť sa skončila vo februári 2016 (šesť prípadov) a v decembri 2016 (tri prípady). Do skončenia ich platnosti bolo možné tieto licencie čerpať, čo sa aj v skutočnosti dialo.

    Nešlo teda o vývozy povolené v roku 2016, ale o dočerpávanie licencií vydaných v roku 2013 a 2015, ktoré boli čerpané až do skončenia ich platnosti. Preto tieto informácie nie sú obsiahnuté vo výročnej správe za rok 2016, ale sú obsiahnuté vo výročnej správe za rok, v ktorom boli vydané”.

    “Žiadame ministerstvo, aby okamžite zrušilo túto netransparentnú prax. Žiadame, aby metodiku spracovania výročnej správy upravovala právna norma, ktorá bude spĺňať odporúčania vyplývajúce zo zmluvy o obchodovaní so zbraňami, konkrétne bude uvádzať informácie o konkrétnych množstvách a hodnotách udelených licencií podľa jednotlivých kategórií, o skutočných transferoch konvenčných zbraní, o konečných užívateľoch či o dátume rozhodnutia o udelení licencie,” dodala vedúca kancelárie Amnesty International Slovensko Kamila Gunišová.

    Stanovisko ministerstva hospodárstva 

    Napriek opakovanej komunikácii rezortu hospodárstva, predstavitelia Amnesty International zrejme nemajú záujem pochopiť problematiku a najmä metodiku spracovania údajov vývozu zbraní. Ministerstvo hospodárstva postupuje maximálne transparentne, nezatajuje žiadne informácie o vývoze zbraní a dôrazne odmieta akékoľvek pokusy o zavádzanie zo strany Amnesty International.

    Ak chcú (nielen) predstavitelia Amnesty International získať ucelený obraz o reálnom obchode so zbraňami, stačí si pozrieť údaje, ktoré rezort hospodárstva pravidelne vykazuje v rámci hlásení do OSN či ATT. Všetky tieto údaje sú verejne dostupné. V prípade hlásení do spomínaných inštitúcií sa uplatňuje úplne iná metodika, čo sa týka obsahu aj spracovania vykazovaných štatistických údajov, v porovnaní s tým, čo uvádza § 41 zákona č. 392/2011 Z. z. o obchodovaní s výrobkami obranného priemyslu a o zmene a doplnení niektorých zákonov, ktorý upravuje obsah výročnej správy. Preto tieto údaje nie je možné porovnávať.

    Rezort hospodárstva je presvedčený, že všetky údaje uvádzané tak v hláseniach (ktoré sa zostavujú na základe reálneho čerpania licencií v sledovanom období), ako aj vo výročnej správe (kde sa vykazujú údaje o obchodných transakciách povolených alebo zamietnutých v roku 2016), sú korektné. Spracované údaje zasielané v hláseniach za jednotlivé krajiny sa porovnávajú a v tejto súvislosti SR nebola doteraz požiadaná o korekciu svojich hlásení a neboli nám signalizované žiadne nedostatky ani nezrovnalosti vo vykazovaných údajoch. Zdôrazňujeme, že Ministerstvo hospodárstva SR dôsledne dodržiava všetky medzinárodné záväzky SR v oblasti obchodovania so zbraňami, ako aj všetky povinnosti vyplývajúce z reportovacieho mechanizmu jednotlivých kontrolných režimov, o čom svedčí aj fakt, že v roku 2017 na tretej konferencii zmluvných strán ATT v Ženeve bolo Slovensko zaradené medzi 12 najtransparentnejších krajín, pričom je potrebné uviesť že túto zmluvu podpísalo 130 krajín a ratifikovalo 87 krajín sveta.

    Predstavitelia Amnesty International boli niekoľkokrát pozvaní na spoločné stretnutie, na ktorom by sme ich detailne oboznámili s problematikou. Na pozvanie však nijakým spôsobom nereflektovali a tak aj naďalej porovnávajú neporovnateľné. Ministerstvo hospodárstva v súčasnosti pripravuje novelu zákona 392/2011 Z. z. a v tejto súvislosti aj písomne vyzvalo predstaviteľov Amnesty International, aby v prípade záujmu participovali na príprave zmeny ustanovenia § 41 tohto zákona. 

    Čo sa týka výročnej správy, o ktorej píše AI vo svojej tlačovej správe – ministerstvo hospodárstva v roku 2016 nepovolilo žiadny nový prípad exportu výrobkov obranného priemyslu do Saudskej Arábie. Vývozné licencie vydané v rokoch 2013, 2014  a 2015 (spolu 9 prípadov) boli v roku 2016 v súvislosti so žiadosťami držiteľov o predĺženie doby ich platnosti opätovne preskúmané a ich platnosť sa vo februári 2016 (6 prípadov) a v decembri 2016 (3 prípady) skončila v dôsledku zamietnutia žiadosti o predĺženie doby platnosti zo strany MH SR, a to zo zahraničnopolitických dôvodov. Na vývoz výrobkov obranného priemyslu do Saudskej Arábie bola v roku 2016  podaná  len 1 žiadosť o udelenie licencie, ktorá bola rovnako zamietnutá zo zahraničnopolitických dôvodov.  

    Platnosť spomínaných licencií sa skončila vo februári 2016 (6 prípadov) a v decembri 2016 (3 prípady), čo znamená, že do skončenia ich platnosti bolo možné tieto licencie čerpať, čo sa aj v skutočnosti dialo a to sú presne údaje vykazované do OSN a ATT za rok 2016. V žiadnom prípade teda nešlo o vývozy povolené v roku 2016, ale o dočerpávanie licencií vydaných v roku 2013 a 2015, ktoré boli čerpané až do skončenia ich platnosti. Z tohto dôvodu nie sú tieto informácie nie sú obsiahnuté vo výročnej správe za rok 2016, ale sú obsiahnuté vo výročnej správe za rok, v ktorom boli vydané.

    TASR o tom informoval hovorca Ministerstva hospodárstva SR Maroš Stano. 

    - Reklama -