Amnesty International chce, aby Merkelová pripomenula Turecku ľudské práva

    0
    Angela Merkelová, predsedníčka vlády Nemecka (Autor: SITA)

    “Znova a znova sú vládni kritici stavaní pred súd na základe vykonštruovaných obvinení a pokojní demonštranti bití políciou,” citovala agentúra DPA Selmin Caliskanovú, generálnu tajomníčku nemeckej vetvy tejto organizácie na ochranu ľudských práv.

    Upozornila na to, že v pokračujúcom konflikte medzi bezpečnostnými silami a zakázanou Stranou kurdských pracujúcich (PKK) bolo zabitých viacero civilistov.
    Merkelová sa má v nedeľu stretnúť v Istanbule s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom. Pred návštevou sa vyjadrila, že s ním chce rokovať o utečeneckej kríze, boji s terorizmom a občianskej vojne v Sýrii.

    Európska únia sľúbila Ankare jednu miliardu eur na pomoc s vyše dvoma miliónmi utečencov zo Sýrie, ktorí v súčasnosti žijú v Turecku.
    Caliskanová kritizovala predstaviteľov EÚ a Nemecka za to, že zvažujú možnosť pripojiť Turecko na zoznam “bezpečných krajín”, z ktorých nezvažujú žiadosti žiadateľov o azyl.
    “Takáto klasifikácia by poprela vážne porušenia ľudských práv v Turecku. Zvýšila by tiež riziko, že napríklad kritizujúci žurnalisti, ale tiež právnici a mieroví aktivisti by boli vracaní do Turecka napriek skutočnosti, že by im tam hrozilo politické prenasledovanie,” citovala ju agentúra DPA.
    Merkelová dnes bola nútená obhajovať svoju cestu do Turecka.

    “Európa nemôže sama uchrániť svoje vonkajšie hranice, ak neuzavrieme dohodu s Tureckom,” povedala počas návštevy svojho volebného obvodu na pobreží Baltského mora. Kancelárka znižovala význam toho, čo od jej cesty možno očakávať. Podľa nej predstavuje začiatok.
    Predseda nemeckých opozičných Zelených predtým spochybnil motívy Merkelovej návštevy Turecka, kde sa 1. novembra uskutočnia parlamentné voľby. “Erdogan nie je riešením problémov, Erdogan je skôr zosobnená príčina úteku vzhľadom na politiku, ktorú predstavuje,” povedal Cem Özdemir.
    “Nechcem nemeckú kancelárku, ktorá robí kampaň pre autoritárskeho vládcu”.
    Özdemir požadoval, aby sa Merkelová stretla aj s opozičnými politikmi, ak v nedeľu Turecko navštívi.

    - Reklama -