Amíci, no tak, pomôžte. Merkelová prosíka a Američania reagujú… čudovali by ste sa ako

    0
    Angela Merkelová, predsedníčka vlády Nemecka (Autor: SITA)

    „ Nedá sa realisticky predpokladať, že Európa by to mohla všetko zvládnuť sama bez pomoci Spojených štátov amerických,“ citovala Merkelovej pondelkové vyjadrenie agentúra DPA.

    Kancelárka to povedala na stretnutí s poslancami svojej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) a partnerskej bavorskej Kresťanskosociálnej únie (CSU).
    USA by podľa Merkelovej mali prijať viac utečencov z vojnou zmietanej Sýrie a prispieť k zlepšeniu životných podmienok Sýrčanov v utečeneckých táboroch v Libanone, Jordánsku a v Turecku.

    Šéfka nemeckej vlády pred poslancami zdôraznila, že riešenie súčasnej utečeneckej krízy „nemôže prísť a ani nepríde za noc“ . Okamžité jednorazové riešenie podľa nej nemožno očakávať ani od stredajšieho mimoriadneho summitu lídrov EÚ.

    Nemecko je hlavnou cieľovou destináciou pre väčšinu z desaťtisícov migrantov, ktoré v súčasnosti prichádzajú do Európy. Do konca tohto roka by ich do Nemecka mohlo prísť až okolo milióna.

    Americký minister zahraničných vecí John Kerry po víkendových rokovaniach v Berlíne povedal, že USA výrazne zvýšia počet utečencov, ktorých sú ochotné prijať v najbližších dvoch rokoch. Na budúci rok prijmú o 15-tisíc utečencov viac (spolu 85-tisíc) a v roku 2017 až 100-tisíc. Kerryho poradcovia uviedli, že mnohí zo zvýšeného počtu budú utečenci zo Sýrie.

    Washington tiež ohlásil zintenzívnenie pomoci pre sýrskych utečencov o dodatočných 419-tisíc miliónov dolárov. Celkový balík americkej pomoci tak dosiahne 4,5 miliardy dolárov.

    - Reklama -