Amerických vojakov v Nemecku už má plné zuby. Opustite našu krajinu, burcuje exminister obrany

    0
    Pred vstupom do americkej leteckej základne Ramstein v Nemecku (Autor: TASR)

    Opustite našu krajinu. To je jasný odkaz, ktorý adresoval nemecký politik Willy Wimmers Spojeným štátom americkým.

    Dnes 73-ročný bývalý minister obrany by rád videl, keby leteckú základňu Ramstein v spolkovej krajine Porýnie-Falcko zatvorili.

    Vojenský objekt slúži nielen americkým jednotkám, ale aj vojakom koaličných vojsk z Poľska, Belgicka, Kanady, Holandska či Českej republiky.

    NATO a jeho úloha

    Wimmers, ktorý je politicky spätý s Merkelovej stranou CDU, sa pýta, či ešte má zmysel, aby sa Američania zdržiavali v Nemecku, keďže právnym základom prítomnosti amerických vojakov v krajine bolo NATO.

    „Po zjednotení Nemecka už nehrozila nejaká východná hrozba. Tým pádom aj potreba existencie NATO sa stala otáznou,“ cituje Wimmersove slová britský portál Sunday Express.   

    Chvála Britom, hanba NATO

    Mimochodom, práve Britov spomínaný Wimmers chválil, že prakticky hneď po skončení studenej vojny opustili kráľovské jednotky územie Nemecka.  

    Naopak, Wimmers poriadne skritizoval aj súčasnú Severoatlantickú alianciu. „NATO zmenilo svoju podstatu z obrannej aliancie na stroj, ktorý vyvoláva agresiu.Samozrejme, táto premena bola úmyselná a bez akéhokoľvek súhlasu členských krajín,“ nedával si servítky pred ústa.  

    - Reklama -