Americký viceprezident odsúdil “činy násilia a nenávisti” páchané na Židoch v Európe

    0
    Donald J. Trump (vľavo) a Mike Pence (Autor: TASR)

    Vo svojom prejave, v ktorom odsúdil útoky na židov, spomenul krajiny ako Británia, Francúzsko a Nemecko. Pence zdôraznil, že obeťami týchto útokov boli dokonca aj osoby, ktoré prežili holokaust, a lídri týchto krajín židov varovali, aby nenosili jarmulku na hlave či iné položky na svoje rozpoznanie.

    Viceprezident USA tiež poukázal na to, že “tých francúzskych židov, ktorých nacisti nútili kvôli rozpoznaniu nosiť židovské oblečenie, teraz demokratickí lídri upozorňujú, aby ho nenosili”.

    “Tieto činy násilia, nenávisti a antisemitizmu musia skončiť,” dodal Pence.

    Ďalej uviedol, že Británia vlani zaznamenala rekordný počet zločinov z nenávisti, a tiež sa odvolal na konkrétne vraždy židov, ktoré spáchali extrémisti vo Francúzsku.

    Počas toho istého prejavu sa Pence tiež vyjadril kriticky voči rôznym štátom, kde podľa neho došlo k porušovaniu práv veriacich ľudí, poukazujúc na Nikaraguu, Čínu, Severnú Kóreu, Rusko a Irán.

    Tiež odsúdil násilie zo strany extrémistickej organizácie Islamský štát (IS), pričom upozornil najmä na zotročenie tisícov členov etnickej skupiny Jezídov, z ktorých mnohí zostávajú nezvestní.

    - Reklama -