Americký poradca Bolton varoval sýrsku vládu pred použitím chemických zbraní

    0
    John Bolton, bývalý veľvyslanec USA pri OSN (Autor: TASR)

    Prezident USA Donald Trump v decembri oznámil, že americkí vojaci uspeli vo svojej misii a porazili militantov z extrémistickej organizácie Islamský štát (IS), preto už nie sú v Sýrii potrební.

    Toto oznámenie, ktoré prekvapilo Washington aj jeho zahraničných spojencov, prispelo k rozhodnutiu amerického ministra obrany Jima Mattisa odstúpiť z úradu a vyvolalo aj obavy, že Islamský štát sa môže vrátiť “na scénu”.

    “Postoj USA proti použitiu chemických zbraní sýrskym režimom sa absolútne nemení a absolútne sa nemení ani náš postoj k tomu, že akékoľvek použitie chemických zbraní sa musí stretnúť s veľmi tvrdou reakciou, čo sme už dvakrát ukázali,” povedal Bolton novinárom vo svojom lietadle krátko pred pristátím v izraelskom hlavnom meste Tel Aviv.

    “Takže Asadov režim by si nemal v tejto otázke robiť žiadne ilúzie,” dodal Bolton, ktorý je na štvordňovej ceste v Izraeli a Turecku.

    Trump dal dvakrát zbombardovať Sýriu za údajné použite chemických zbraní sýrskou vládou – v apríli 2017 a v apríli 2018. Vysokopostavený predstaviteľ USA vlani v septembri vyhlásil, že existujú dôkazy, že sýrske vládne sily v Idlibe zhromažďujú a pripravujú chemické zbrane. Idlib je poslednou veľkou baštou protivládnych povstalcov v krajine.

    V sýrskej vojne zahynulo vyše pol milióna ľudí a ďalších 11 miliónov bolo donútených ujsť zo svojich domovov.

    Bolton sa má počas cesty stretnúť s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom a s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom. 

    Bolton dodal, že tým nenaznačuje, že Sýria je už pripravená na útok chemickými zbraňami.

    “Teraz si upresňujeme, ako bude prebiehať sťahovanie amerických vojakov a za akých okolností. Ale nechceme, aby Asadov režim toto naše konanie vnímal ako ústup z nášho nesúhlasného postoja k použitiu zbraní hromadného ničenia,” uviedol Bolton.

    Ak budú chemické zbrane použité, “na stole je množstvo možností…, ak sa nepoučili z tých dvoch úderov, nasledujúci bude účinnejší,” zdôraznil poradca Trumpa.

     

    - Reklama -