Americký plán zastaviť vývoz iránskej ropy nevyjde, odkázal šéf diplomacie

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Americkí predstavitelia počas uplynulých týždňov uviedli, že majú v pláne vyvíjať nátlak na ostatné krajiny, aby prestali nakupovať iránsku ropu v rámci úsilia prinútiť Teherán pozastaviť jeho jadrové a raketové programy, ako aj jeho zasahovanie do konfliktov v Sýrii a Iraku.

    “Ak sa chcú Američania pridŕžať tohto zjednodušujúceho a nemožného plánu, mali by si byť vedomí aj jeho dôsledkov,” povedal Zaríf pre iránsku tlač. “Nemôžu si myslieť, že Irán nebude vyvážať ropu a ostatní hej,” dodal.

    Iránsky prezident Hasan Rúhání minulý mesiac naznačil, že Teherán by mohol uzavrieť strategický Hormuzský prieliv – významnú ropnú trasu – v prípade, že sa USA pokúsia zastaviť export iránskej ropy.

    Americký prezident Donald Trump na to odpovedal, že ak bude Teherán pokračovať v hrozbách adresovaných Spojeným štátom, mohlo by to mať preň závažné dôsledky.

    “Američania zriadili protiiránsku veliteľskú centrálu,” podotkol šéf iránskej diplomacie. “Nemôžeme sa nechať vtiahnuť do konfrontácie s Amerikou tak, že padneme do tejto pasce a budeme hrať na bojovom poli,” uzavrel Zaríf.

    Trump minulý mesiac navrhol stretnutie s iránskymi predstaviteľmi, píše Reuters. Zaríf uviedol, že ako sprostredkovatelia v rokovaniach s USA vystupovali v minulosti Omán a Švajčiarsko – v súčasnosti však ani priame, ani nepriame rozhovory medzi Washingtonom a Teheránom neexistujú.

    - Reklama -