Americký novinár má po zvolení Trumpa dve zásadné správy: o osude Clintonovej a o tom, ako sa to skončí medzi USA a Ruskom

    0
    Erik Best, americký novinár (Autor: Petr Merta)

    „Teraz už je jasné, že médiá víťaza odhadli zle. Nesprávne boli aj prieskumy, ktoré preferovali Clintonovú. Dokonca ľuďom hovorili, že Trump vyhrať nesmie, a aj Barack Obama tvrdil, že Trump je nespôsobilý byť prezidentom USA. Čo však médiá aj Obama povedia dnes, zajtra?“ pýta sa Best.

    V skutočnosti možno nejde proti establishmentu

    Čo nakoniec rozhodlo, keď sa pozrieme na to, kto volil Trumpa? Podľa analýzy CNN bola rozhodujúca skupina voličov vo veku od 50 do 64 rokov. „Prieskumy celý čas tvrdili, že Trumpa podporujú nahnevaní bieli muži. Ale evidentne to nikdy nebola pravda. Ja som vždy hovoril, že sú dve kľúčové otázky. Prvá otázka je, či môžeme veriť prieskumom. A evidentne veľmi nie, lebo sa skončili inak. Druhá otázka je, či je Trump naozaj kandidát, ktorý ide proti establishmentu. To znamená, či si ho naozaj Republikánska strana nepriala a aj naďalej ho svojím spôsobom nebude chcieť. Alebo len našli spôsob, ako nás balamutiť, ako nás presvedčiť, že by sme si mali vybrať človeka, ktorý ide proti establishmentu, ale v skutočnosti možno nejde proti establishmentu,“ uviedol Best.

    A upozornil, že stále nevieme, ako bude Trump postupovať, keď bude prezidentovať. A či sa bude správať ako človek, ktorý ide proti establishmentu, alebo či sa stane ďalším Bushom, ďalším Obamom a bude robiť podobnú politiku.

    Prezident to môže zmeniť

    Môže mať Trump problém s tým, že by sa postavil proti establishmentu, keď republikáni obhájili väčšinu v Senáte? „Prezident je ten, kto rozhoduje, kam poslať bombardéry. Obama, málokto to vie, len tento rok poslal bombardéry do siedmich štátov. To znamená, že bombardoval sedem štátov. A prezident to môže zmeniť. Určitá skupina neokonzervatívcov v Republikánskej strane bude určite proti, ale prezident Trump by to teoreticky mohol zmeniť. To je práve tá otázka, či hodlá zmeniť tú politiku, či to myslel vážne, alebo bude prezidentom establishmentu a bude ďalším Bushom,“ uviedol Best.

    Až v ďalších mesiacoch sa vraj ukáže, či uvidíme pomalší, alebo rýchlejší pokles vplyvu Ameriky na svet. Keby bola prezidentkou Clintonová, pokles by bol asi pomalší. „Možno sa vďaka Trumpovi Amerika stiahne zo sveta rýchlejšie. A ak ho neprijmú americké trhy, bude to ešte rýchlejšie,“ myslí si Best.

    Budú sa USA pod Trumpovým vedením vo svete menej angažovať? „Keď mal Trump prejav o zahraničnej politike, tak v jednej vete tvrdil, že Amerika sa sťahuje zo sveta, v druhej vete povedal, že musí mať najsilnejšiu armádu a že do toho hodlá investovať viac peňazí. Ďalej hovoril, že chce zrušiť politiku vývozu demokracie, a potom hovoril, že chce stabilizovať situáciu na Blízkom východe, takže nie je vôbec jasné, ako to myslí. Takže je nemožné to predpovedať,“ hovorí Erik Best.

    Vzťahy s Ruskom? Záleží aj na súčasnej administratíve

    Aké môže mať Trump vzťahy s ruským prezidentom Putinom? „Najdôležitejšie je, ako sa bude správať súčasná administratíva počas dvoch mesiacov, než nastúpi Trump. Pretože Obama sa môže dovtedy snažiť vylepšiť vzťahy s tým, že potom v tom bude pokračovať Trump. Alebo naopak môže podliehať tlaku zo strany Demokratickej strany a za ten čas vzťahy vyostriť. To znamená, že situácia v Sýrii a na Ukrajine je nejasná. Uvidíme, čo príde v nasledujúcich dvoch mesiacoch,“ vyhlásil Best.

    Čo bude s Hillary Clintonovou? V televíznej debate sa jej Trump vyhrážal, že keď bude prezidentom, pôjde za kauzu uniknutých e-mailov do väzenia. „Naozaj záleží na tom, či Trump príde a povie, že v tom chce pokračovať a hodlá otvoriť vyšetrovanie, alebo sa s ňou zmieri. Môže jej dať amnestiu, ako to urobil Ford, keď nastupoval po Nixonovi,“ dodal Erik Best.

    Celú reláciu si môžete vypočuť TU.

    - Reklama -