Americký denník o voľbách v ČR: Je to úder pre liberálne nádeje

    0
    Jiří Drahoš (Autor: TASR)

    “Vo voľbách vnímaných vo veľkej miere ako referendum o tom, či sa stredoeurópsky národ prikloní k východu alebo západu, odrazil populistický, proruský prezident Českej republiky ráznu výzvu zo strany proeurópskeho politického nováčika,” uviedli noviny.

    Washington Post opísal českého prezidenta Miloša Zemana ako politického veterána známeho pre svoju poburujúcu rétoriku, úzke vzťahy s Moskvou a imidž “českého Trumpa”. Jeho víťazstvo je podľa denníka veľkou porážkou prozápadných síl.

    Ďalší renomovaný denník The New York Times uviedol, že Česko si znovu zvolilo populistického lídra a nepriateľa migrantov. Zemana opísal ako “hrdo predpotopného” a priznávajúceho lásku k alkoholu a cigaretám. Dodal tiež, že Zemanove netaktné poznámky, ako napríklad vtipy o likvidácii novinárov, mu vyslúžili prirovnanie k americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi.

    “Po predvolebnej kampani zameranej na otázky o zdvorilosti politiky a mieste Českej republiky v Európe sa voliči rozhodli pridržať sa prezidenta Miloša Zemana a jeho často žieravej značky populizmu, ktorý posilnil odpor voči moslimským imigrantom a narušil vzťah krajiny s jej spojencami na Západe,” napísal denník.

    Česko sa týmto volebným výsledkom podľa The New York Times rozhodlo pokračovať v rovnakom euroskeptickom smere ako jeho susedia Maďarsko, Poľsko a Slovensko.

    - Reklama -