Americkí kresťania, vojenskí veteráni a dobrodruhovia chcú dať islamistom „do držky“. Odchádzajú do Iraku a Sýrie

    0
    Člen kresťanskej milície Dwekh Nawsha v Iraku (Autor: Peter Števkov)

    Podľa správy sa proti Islamskému štátu vydalo bojovať 108 Američanov. Ide v drvivej väčšine o mužov vo veku 20 až 30 rokov, z ktorých až dve tretiny majú za sebou službu v amerických ozbrojených zložkách. Jednoznačne najväčšia skupina pochádza z amerického Texasu, štátu známeho svojou konzervatívnou, kresťanskou a do istej miery aj militaristickou populáciou.

    Rozhorčení, kresťania a unudení

    Motivácie amerických dobrovoľníkov sú rôznorodé. Morálne rozhorčenie nad zverstvami Islamského štátu uvádzajú títo „dobrodinci v zbrani“ ako prvoradé. Veľká časť z nich sa zároveň netají svojím kresťanským presvedčením, ktoré ich motivuje v pomoci prenasledovaným kresťanom. Ako ďalšie dôvody spomínajú aj dobrodružstvo, nostalgiu za kamarátstvom medzi vojakmi či dokonca nudu bežného amerického života. 

    S Kurdmi vpred

    Väčšia časť týchto Američanov bojuje na strane kurdských ľudových obranných jednotiek v Sýrii, menšina sa pridala k armáde autonómneho irackého Kurdistanu, známych ako Pešmerga, a niekoľkí sa pripojili aj k miestnym asýrskym kresťanským milíciám Dwekh Nawsha.
     
    Foreign Policy pripomína, že Ľudové obranné jednotky sýrskych Kurdov sú skupinou pridruženou ku Kurdskej strane pracujúcich, čo je organizácia, ktorú USA považujú za teroristickú, a voči ktorej Turecko prednedávnom začalo rozsiahle letecké bombardovanie. So sýrskymi Kurdmi však napriek tomu USA svoje ťaženie proti kalifátu koordinujú. 
     
    Tempo, v akom americkí dobrovoľníci odchádzajú bojovať proti Islamskému štátu, sa zvyšuje, pričom takmer polovica z nich prišla do Iraku a Sýrie medzi májom a augustom 2015. Ich počet však stále neprevyšuje tých 200 Američanov, ktorí odišli bojovať za kalifát. Foreign Policy však pripomína, že v jednom aj druhom prípade tvoria títo dobrovoľníci iba kvapku v celkovej bojovej sile Kurdov a islamistov.
     
    Článok od Foreign Policy v angličtine si môžete prečítať TU
     
    - Reklama -