Americké vojská v Poľsku. Už onedlho

    0
    Americký tank M1 Abrams (Autor: SITA)

    Posilnenie európskych spojencov znepokojených ruskou anexiou Krymu a rozpútaním konfliktu na Ukrajine avizoval americký prezident Barack Obama vlani v júni vo Varšave, upozornil list a dodal, že Washington vynaloží na tento program miliardy dolárov. Poliaci poskytnú Američanom základne a objekty na piatich miestach vrátane vojenského priestoru pri meste Drawsko Pomorskie, kde by malo vzniknúť spoločné výcvikové stredisko, a to aj pre americké tanky M1 Abrams. Desať týchto tankov spolu s bojovými vozidlami pechoty Bradley tam absolvovali cvičenie už na jar. V tomto prípade by však mali zostať v Poľsku.

    V strednej a východnej Európe by sa malo nachádzať vybavenie pre americkú obrnenú brigádu pozostávajúcu zo 4 700 vojakov

    Poliaci navyše sprístupnia Američanom letisko v Lasku, kasárne niekdajšej raketovej jednotky v Skwierzyne a bývalé delostrelecké kasárne v Ciechanówe.

    „Celá infraštruktúra v týchto objektoch bude prispôsobená americkým normám,“ uviedol námestník ministra obrany Robert Kupiecki. Američania sa tam budú zdržiavať na základe zmluvy o podmienkach pobytu amerických vojakov na poľskom území (NATO SOFA), pričom základne zostanú pod poľskou jurisdikciou.

    Podľa dohody, ktorú ministri obrany oboch krajín v máji podpísali, by sa v Poľsku malo nachádzať vybavenie pre americký prápor (pozostávajúci zo 750 mužov). Vybavenie pre ďalšie prápory má byť tiež v Bulharsku a Rumunsku, pre rotu (pozostávajúcu zo 150 mužov) potom v Estónsku, Litve a Lotyšsku. Definitívne usporiadanie však bude známe až po rozhodnutí Maďarska, či má o americkú základňu záujem alebo nie. „Slováci a Česi nechceli mať na svojom území základne amerického vybavenia,“ podotkol denník.

    V strednej a východnej Európe by sa malo nachádzať vybavenie pre americkú obrnenú brigádu pozostávajúcu až zo 4 700 vojakov vrátane zhruba 60 tankov a 250 ďalších vozidiel. Uvedené vybavenie bude k dispozícii pri cvičeniach v rámci „stálej prítomnosti“ rotujúcich amerických jednotiek v regióne. Formálne tým podľa denníka nedôjde k porušeniu dohody z roku 1997 medzi NATO a Ruskom, ktorá nepočítala s rozmiestnením väčších aliančných síl v nových členských štátoch.

    Posila východného krídla NATO sa javí ako reakcia na Krym a východoukrajinský Donbas. „Ešte v roku 2013 to vyzeralo, že Európa je bezpečná. Armáda USA sa slávnostne lúčila s posledným tankom Abrams na starom kontinente, na ktorom Američania znížili počet svojich vojakov z 213 000 v roku 1989 na 27 000 v roku 2013,“ pripomenul denník Gazeta Wyborcza a uzavrel, že Američania teraz aspoň nebudú musieť draho budovať nové základne pre svoje jednotky, ale len zriadia sklady výzbroje. Jej presun z USA by bol totiž náročný nielen z finančného, ale najmä z časového hľadiska. V prípade bezprostrednej hrozby potom postačí prepraviť vojakov na miesto.

    - Reklama -