Americké sankcie voči KĽDR: Môžu doma trestať každého, kto podporuje režim v Pchjongjangu

    0
    Severokórejskí vojaci s batohmi so symbolom rádioaktivity (Autor: SITA)

    Nové sankcie “demonštrujú silnú vôľu USA reagovať striktne na provokácie Severnej Kórey,” uviedlo vo vyhlásení juhokórejské ministerstvo zahraničných vecí.
    Sprísnenie sankcií znamená, že v USA môže byť potrestaný každý, kto podporuje – najmä finančne – režim Pchjongjangu v oblasti jadrového a raketového programu. Sankčné opatrenia sa tiež týkajú kohokoľvek, kto sa zapletie do kybernetickej vojny alebo porušenia ľudských práv


    Návrh legislatívy schválil drvivou väčšinou už minulý týždeň Kongres a vo štvrtok ho ako zákon podpísal prezident Barack Obama. Podobné oficiálne opatrenia voči Pchjongjangu uvalili už predtým aj Južná Kórea a Japonsko.

    Južná Kórea v reakcii na januárovú jadrovú skúšku a februárový test balistickej rakety dlhého doletu zo strany KĽDR prerušila prevádzku v spoločnom priemyselnom parku Kesong, čo viedlo k tomu, že na pozadí vzájomného obviňovania sa táto zóna kompletne uzatvorila.

    Spojené štáty a Južná Kórea požadujú proti KĽDR výraznejšie sankcie aj od Bezpečnostnej rady OSN. Juhokórejská prezidentka Pak Kun-hje tento týždeň vyhlásila, že režim v Severnej Kórei by sa mohol zrútiť v dôsledku svojich jadrových aktivít.


     

    - Reklama -