Americké médiá šalejú. Trump obvinil radikálnych ľavičiarov z nedávnych násilností a prehovoril o ničení historických sôch v krajine

    0
    Donald Trump (Autor: TASR)

    Trump na utorkovej tlačovke nenechal novinárov, aby na neho vykrikovali otázky a niekoľkokrát zopakoval, že keď už má vydať nejaké stanovisko, potrebuje poznať fakty, lebo sa nechce unáhliť. Šoféra auta, ktorý zrazil odporcov ultrapravicového pochodu v Charlottesville, Trump odmietol nazvať teroristom. Chce si počkať na verdikt súdu. Muž, ktorý sedel za volantom, je prívržencom takzvanej alternatívnej pravice a čelí obžalobe z vraždy.

    Mnohé americké médiá poukazujú, že Trump neodsúdil účasť neonacistov na pochode. To však nie je tak celkom pravda. „Odsúdil som neonacistov a rôzne ďalšie skupiny, ale nie všetci tí ľudia boli neonacisti, verte mi. Nie všetci to boli prívrženci bielej nadradenosti,“ tvrdil Trump, pričom prítomných novinárov opakovane označil za Fake News (falošné správy).

    Na utorkovej tlačovke šéf Bieleho domu pripomenul, že násilnosti sa objavili na oboch stranách a neboli vyvolané len členmi alternatívnej pravice. „Prepáčte, ale čo alternatívna ľavica, útočiaca na alternatívnu pravicu?“ pýtal sa Trump novinárov, ktorí na neho opakovane útočili otázkami. „Len vravím, že tu boli skupiny, ktoré išli s palicami v rukách, bolo to násilné a desivé… Môžete hovoriť, čo chcete, ale takto to bolo,“ vysvetlil Trump.

    Prezident napriek hlasnej kritike svojich odporcov trvá na tom, že zodpovednosť za násilnosti v Charlottesville nesú obe strany konfliktu. „Áno, myslím si, že vina je na oboch stranách. Pozrite sa na obe strany. Myslím si, že sú vinné obe a nemám o tom pochýb,“ vyhlásil rozhodne Donald Trump.

    Americký prezident tiež uviedol, že mnohí ľudia, ktorí prišli protestovať, neboli bieli nacionalisti, ale ich cieľom bolo zabrániť plánovanému odstráneniu sochy generála Roberta E. Leeho, ktorý bojoval v americkej občianskej vojne na strane južanskej Konfederácie. V USA pritom v súčasnosti rastú tendencie odstraňovať historické sochy južanských predstaviteľov, pretože Konfederácia bojovala za zachovanie otrokárskeho systému. „Tento týždeň je to Robert E. Lee, všimol som si, že Stonewall Jackson ide dole, rozmýšľam, je ďalší týždeň na rade George Washington (prvý americký prezident – pozn. redakcie) a Thomas Jefferson ďalší týždeň? (tretí americký prezident a hlavný autor americkej deklarácie nezávislosti – pozn. redakcie),“ spýtal sa Trump, pričom pripomenul, že tieto ikonické americké osobnosti boli tiež vlastníkmi čiernych otrokov. 


    Celý text tlačovej konferencie v angličtine nájdete TU.

    - Reklama -