Americké jednotky v Poľsku? Ohrozujú ruskú národnú bezpečnosť, vyhlásil Kremeľ jednoznačne

    0
    Humvee padajú z neba. V Nemecku (Autor: ReproFoto: Facebook)
    V Litve, Lotyšsku aj Estónsku panujú od anexie Krymského polostrova obavy, že by sa podobný scenár mohol zopakovať aj v Pobaltí a o pomoc zo strany NATO požiadalo pre prípad ruskej agresie aj Poľsko. Práve k našim severným susedom sa zo základní v Nemecku presunuli tisícky vojakov USA spolu s obrnenými vozidlami a tankami. 
     
    Ešte prezident Barack Obama prisľúbil poskytnúť 3 000 vojakov, ktorí budú rozmiestnení po krajinách východnej Európy spolu s ďalšími jednotkami Severoatlantickej aliancie (NATO), keby vypukol konflikt s Ruskom. 
     
    Podľa hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova je presun spojeneckých vojsk do Poľska „ohrozením ruských záujmov a bezpečnosti“. Zástupca ruského ministra zahraničných vecí Alexei Meškov označil operáciu NATO za „faktor destabilizujúci európsku bezpečnosť“. 
     
    V Poľsku sa však presun spojeneckých vojsk ani zďaleka nekončí. Zo základne Zagan na západe krajiny sa podľa americkej stanice Sky NEWS pohnú vojaci ďalej do krajín Pobaltia, ale aj Rumunska, Bulharska či Maďarska na základe rotácie jednotiek. 
     
    Celý text v angličtine nájdete TU
     
    - Reklama -