Americká základňa na Okinave ostáva. Kto stopol jej presun a prečo

    0
    Americká základňa na Okinavve (Autor: SITA)

    Miestni obyvatelia dlhodobo namietajú proti základni námornej pechoty USA Futenma, ktorá sa nachádza uprostred obývanej oblasti, a žiadajú jej premiestnenie mimo ostrova. Súčasné zámery vlády predpokladajú jej presun do menej zastavanej oblasti. Guvernér Onaga, ktorého vlani zvolili po prísľuboch, že bude bojovať proti takémuto plánu, odvolal miestne povolenie vydané v roku 2013 jeho predchodcom s odvolaním sa na “právne nedostatky”.
    Hovorca japonskej vlády v reakcii označil guvernérovo rozhodnutie za “veľmi poľutovaniahodné” s tým, že plány na pokračovanie v prácach sa nemenia. Základňa musí byť premiestnená z bezpečnostných dôvodov, zdôraznil.

    Centrálna vláda pozastavila v auguste budovanie umelej pevniny pre základňu, aby poskytla čas ďalším rozhovorom o kompromise s okinavskou vládou. Mesiac na rokovania sa však ukázal byť príliš málo na vyriešenie dvoch desaťročí politických bojov a práce tak v septembri obnovili napriek dôrazným protestom obyvateľov a aktivistov.

    Japonský minister obrany Gen Nakatani uviedol, že práce na mieste budúcej základne nateraz prerušia, obnovia ich však čo možno najskôr. Podľa vlastných slov požiada o vyšetrovanie a súdne nariadenie rušiace Onagovo rozhodnutie.Na Okinave pôsobí vyše polovica z 50.000 amerických vojakov umiestnených v Japonsku a americké základne zaberajú takmer pätinu územia ostrova. Podľa miestnych úradov však ekonomickou príťažou, keď zabezpečujú menej než päť percent obchodnej aktivity ostrova a zamestnávajú len 1,4 percenta z miestnych pracovných síl.


     

    - Reklama -