Americká komentátorka: Už len fakt, že Trump sa s Ruskom vôbec baví, je hrozná chyba. S Putinom treba bojovať, nie diskutovať

    0
    Vladimir Putin (Autor: TASR)

    Molly K. McKewová je expertka na zahraničnú politiku a v priebehu svojej kariéry pôsobila ako poradkyňa mnohých vlád a politických strán. V rokoch 2009 až 2013 bola jednou z poradkýň prezidenta Gruzínska, neskôr radila moldavskému predsedovi vlády.

    McKewová teraz varuje pred hrozbou prichádzajúcou z Ruska, ktoré podľa nej podkopáva celý západný systém, a jediné slovo, ktorým sa jeho aktivity dajú opísať, je „vojna“. Jej článok zverejnil server Politico.

    „Na ruskej hranici sa pomaly sformovala nová realita, na ktorú si budú musieť obyvatelia pobaltských štátov, Ukrajiny, Gruzínska a Moldavska rýchlo zvyknúť. Napriek všetkým sľubom Západu budú tieto štáty ponechané napospas ruskej hrozbe a bude závisieť len od nich, ako sa s tým vyrovnajú,“ tvrdí expertka.

    Hodnoty, ktoré mali držať západný svet pohromade, sú vraj na ústupe. „Svetový poriadok, od ktorého Spojené štáty závisia, sa už rozpadol. Toho si je veľmi dobre vedomý ruský prezident Vladimir Putin, ktorý sa k rozpadu liberálneho svetového poriadku rozhodol dopomôcť.“

    Príkladom neefektívnosti americkej stratégie je vraj rozhodnutie Baracka Obamu konfrontovať ruskú hybridnú informačnú vojnu absolútne neadekvátnymi diplomatickými metódami: vyhostením špiónov, personalizovanými sankciami a hrozbou zabavenia majetku.

    Prichádzajúca americká administratíva vraj síce sľubuje úplne nový prístup, ale v skutočnosti neponúka nič nové. Ďalší „reset“ vzájomných vzťahov je údajne len pokusom o preformulovanie tej istej politiky, ktorá viedla do aktuálnej krízy.

    „Obe americké administratívy si zjavne neuvedomujú, že Západ je už dávno vo vojne, či už chce, alebo nechce. Mnohým sa tak možno nejaví, nepodobá sa totiž predošlým konfliktom, o vojnu však ide,“ píše.

    „Prejavy tejto vojny na vlastnej koži pocítili obyvatelia Ukrajiny a Estónska. Najočividnejším príkladom nového typu vojenského konfliktu sú takzvaní „zelení mužíci“, ktorí sa z ničoho nič zjavili na Kryme, a než sa ktokoľvek iný stačil zorientovať, zabrali celý polostrov. Rovnako postupujú aj na východe Ukrajiny.“

    Oveľa závažnejší boj sa však odohráva v informačnom priestore, ide vraj skôr o subverziu ako o dominanciu. Ovplyvňovanie amerického volebného procesu zo strany Ruska svedčí o tom, že v ohrození nie sú len americkí spojenci, ale aj samotné Spojené štáty.

    „Napriek mnohým chybám novej americkej administratívy má prezident Trump aj niekoľko charakteristík, ktoré by mu mohli v mnohom pomôcť. Nový americký líder je predovšetkým človek, ktorý príliš nehľadí na pravidlá. Presne takýto prístup by mu v týchto turbulentných časoch mohol byť na prospech. Trump je realista, ktorý si uvedomuje dôležitosť sily. Otázkou je teraz to, či má Trump dostatočne silnú víziu a bojového ducha, aby v tejto vojne zvíťazil,“ píše politologička.

    „Západné štáty si musia v prvom rade uvedomiť, že Rusko sa nesnaží byť ako oni a ani sa neusiluje byť silnejšie. Rusko sa usiluje o oslabenie a rozdelenie západného aliančného systému na niekoľko samostatných častí. Žiadny reset vzťahov s Ruskom nemôže byť nikdy úspešný, pretože Putinovo Rusko vníma Spojené štáty ako nepriateľa,“ zdôrazňuje.

    Kľúčové je preto uvedomiť si, že ide skutočne o vojnu, čo nie je niečo, v čom sa dá zvíťaziť pomocou diplomacie a rozhovorov. Všetky súčasné konflikty sú súčasťou tejto jednej vojny: Ukrajina, Turecko, Sýria, Pobaltie a Gruzínsko.

    „Ruská stratégia nelineárnej zahraničnej politiky nespočíva v budovaní nového pro-ruského bloku, ale v podkopávaní sily západných inštitúcií tým, že podporuje – ideálne len dočasne – alternatívne centrá moci,“ pokračuje.

    „Západ si musí už konečne uvedomiť, že Putinovi sa podarilo transformovať neuveriteľne slabý štát do regionálnej veľmoci. Keby Rusko, ako sa zamýšľalo na začiatku 90. rokov, spolupracovalo so Západom a postupne sa integrovalo do globálneho systému, nikdy by nebolo v takej pozícii, v akej je dnes. Rusko môže byť silné jedine v rámci Nového svetového poriadku, preto musí bojovať s tým aktuálnym,“ podotýka politologička.

    „Rovnako ako Obama, aj Trump už urobil svoju prvú chybu v rozhovoroch s Ruskom, a to takú, že s ním vôbec o niečom diskutoval. Nová stratégia prichádzajúcej americkej administratívy by mala byť založená na ráznom protiúdere voči prejavom novej formy vojenského konfliktu,“ uvádza.

    „Amerika si súčasne musí uvedomiť, že v tomto boji nie je sama. Spojené štáty sú časťou globálneho systému a nová administratíva by mala pochopiť, že tak môže pracovať efektívnejšie, s nižšími nákladmi a väčšou silou.“

    Celý článok si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -