Američanom ukradli hackeri milióny záznamov štátnych zamestnancov. Biely dom pôvodne tvrdil niečo iné

    0
    Biely dom, sídlo a pracovisko prezidenta Spojených štátov amerických, Washington D.C. (Autor: SITA)

    USA túto stredu informovali, že hackeri, ktorí napadli servery amerického ministerstva obrany a ďalších štátnych úradov, získali 5,6 milióna dát o štátnych zamestnancoch, ktorí mali bezpečnostné previerky. To je o takmer 4,5 milióna viac, ako USA informovali na jar, keď sa škandál prevalil. Nové, oveľa vyššie čísla vyplávali na povrch práve v čase, keď sa má Barack Obama stretnúť s čínskym prezidentom. Si Ťin-pching príde do Bieleho domu v piatok a práve kybernetická bezpečnosť bude jednou z tém, ktorým sa s americkým prezidentom nevyhnú.

    Zaujímavé je podľa agentúry Reuters najmä to, že niektorí vysokí predstavitelia Spojených štátov v zákulisí obviňujú z digitálnej krádeže miliónov dát hackerov, ktorí pracujú pre čínsku vládu. Verejne sa však takýchto vyjadrení americká exekutíva vyvaruje. Barack Obama nedávno uviedol, že čínska priemyselná špionáž v kyberpriestore je „agresívne konanie, ktoré musí skončiť“. USA zatiaľ nemajú žiadne správy o tom, že by milióny ukradnutých dát niekto zneužil, ale spravodajské služby sa obávajú ich zneužitia na kontrašpionážne účely.

    Hovorca Bieleho domu Josh Earnest informoval, že vyšetrovanie pokračuje, ale zatiaľ neexistujú žiadne závery o tom, kto by mohol byť zodpovedný za únik dát. Kauza odcudzených odtlačkov prstov sa týka až 21,5 milióna Američanov, ale zatiaľ sa neobjavil žiaden prípad, v ktorom by boli ukradnuté dáta zneužité. Ministerstvo obrany USA už začalo rozposielať informačné  emaily ľuďom, ktorých sa únik dát týka.

    - Reklama -