Američania vôbec nič nevedia. Rusi a Sýrčania sú jediní, kto má presné informácie… Ostré hodnotenie francúzskeho experta

    0
    Sýrčania vyjadrujúci Rusku vďaku za nálety proti rebelom (Autor: SITA)

    Podľa Meyssana uvrhla ruská intervencia v Sýrii Washington do totálneho chaosu. Jeho názor vraj podopiera aj skutočnosť, že došlo k zrušeniu oficiálnej návštevy premiéra Dmitrija Medvedeva a delegácie ruského veliteľského štábu. „Krátko pred tým pritom v rovnakom obsadení navštívila ruská delegácia Turecko. Nemá však vôbec zmysel diskutovať o operáciách v Sýrii, keď Pentagon netuší, čo sa tam deje. Zúriví liberálni vojnoví jastrabi a neokonzervatívci medzitým požadujú navýšenie vojenských rozpočtov a zastavenie sťahovania amerických vojsk z Afganistanu,“ píše francúzsky intelektuál a zakladateľ think tanku Voltaire Network, ktorý publikuje v denníkoch a magazínoch vydávaných vo francúzštine, arabčine, španielčine a ruštine. Okrem toho vydal aj dve knihy v angličtine – 9/11: The Big Lie a Pentagate.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU

    Meyssana prekvapuje kritika západných politikov, podľa ktorých je ruský zásah v Sýrii symbolom narastajúceho ruského imperializmu. „Veď Rusku ide o záchranu sýrskeho ľudu a navyše prizvalo ostatné štáty, aby spolupracovali. Vyhlásenia Washingtonu v posledných týždňoch sú jasným dôkazom toho, že Američania absolútne netušia, ktorá bije,“ usudzuje francúzsky publicista a tvrdí, že iba Rusi a Sýrčania sú schopní vyhodnotiť situáciu priamo na mieste. „Všetky ďalšie vojenské informácie z iných zdrojov vrátane tých džihádistických sú irelevantné. Je zrejmé, že Rusko a Sýria sú jediní, kto má prehľad o celkovej situácii v regióne. Moskva aj Damask majú v úmysle z tejto skutočnosti profitovať, a preto chcú svoje vojenské operácie aj naďalej držať v tajnosti,“ konštatuje Meyssan.

    „Z oficiálnych komuniké a dôverných informácií pochádzajúcich od niektorých dôstojníkov viem, že doteraz bolo zabitých minimálne päť tisíc džihádistov, a to vrátane niekoľkých vysoko postavených veliteľov. Rovnakým spôsobom sme sa dozvedeli, že najmenej 10 000 žoldnierov už utieklo z bojiska do Turecka, Iraku alebo Jordánska. Sýrska arabská armáda a Hizballáh už stačili získať tieto územia pod svoju kontrolu aj bez čakania na sľúbené posily z Iránu,“ uvádza Meyssan s tým, že bombardovanie by malo skončiť do pravoslávnych Vianoc. „Otázkou však zostáva, či bude môcť Rusko stíhať aj tých džihádistov, ktorí našli útočisko v Turecku, Iraku a Jordánsku. Ak túto príležitosť nedostane, Sýria síce bude v danej chvíli bezpečná, ale problém nebude vyriešený. Moslimské bratstvo si určite nenechá ujsť príležitosť pomstiť sa a Spojené štáty si určite nenechajú ujsť príležitosť využiť ho proti iným cieľom,“ uzavrel Meyssan.

    - Reklama -