Američania hlásia úspech. V Sýrii zabili veľkú rybu z radov teroristov

    0
    Boje v Sýrii (Autor: SITA)

    Vo Francúzsku narodeného militanta a zároveň experta na výbušniny Davida Drugeona zabili v júli v Sýrii pri leteckom útoku koaličných síl vedených Spojenými štátmi. Informovala o tom v utorok tlačová agentúra Reuters s odvolaním sa na americké ministerstvo obrany. Drugeon, konvertita na islam, bol členom takzvanej skupiny Chorásán, teda militantnej skupiny napojenej na al-Káidu so základňami v Sýrii. Hovorca Pentagónu Peter Cook uviedol, že Drugeona zabili pri nálete neďaleko sýrskeho mesta Aleppo 5. júla.

    Podľa Cooka bol Drugeon odborníkom na výbušniny, ktorý cvičil ostatných militantov v Sýrii a plánoval útoky na západné ciele. Predtým sa šírili sa fámy, že zahynul už pri vlaňajšom nálete. Šéf centrálneho velenia americkej armády, generál Lloyd Austin, už skôr označil Drugeona za jedného “z riadiacich živlov v Chorásáne a za jedného z najnebezpečnejších živlov v tejto organizácii”. Americkí predstavitelia charakterizujú Chorásán ako obzvlášť hrozivú frakciu militantov, ktorí využívajú Sýriu ako svoje útočisko, kde sa pokúšajú organizovať útoky na Spojené štáty a ďalšie západné krajiny, zrejme vrátane útokov na dopravné lietadlá.

    Pri inom nálete koalície vedenej Spojenými štátmi z 10. septembra bol zabitý Abú Bakr Turkmání, dodal Cook. Označil ho za lídra militantnej skupiny Islamský štát. Turkmání bol administratívnym predstaviteľom Islamského štátu a blízkym spolupracovníkom viacerých vysokopostavených činiteľov IS, vysvetlil Cook. Zabili ho neďaleko irackého mesta Tal Afar.

    - Reklama -