Ambasádorka Haleyová opustila Trumpa a jeho ministrovi dali v Číne poriadne kvapky

    0
    Donald Trump prijal rezignáciu veľvyslankyne USA pri OSN Nikki Haleyovej (Autor: TASR)

    Podľa médií oznámenie o rezignácii Haleyovej nikto nečakal a pre väčšinu diplomatov je veľkým prekvapením. Haleyová by mala na svojej pozícii pôsobiť do konca roka a potom odísť do súkromného sektora. Prezident Donald Trump však tvrdí, že on sám o jej úmysle vedel približne pol roka. Vtedy mu podľa jeho slov oznámila, že na konci roka hodlá odísť a venovať sa niečomu inému. „Aby predišli možným špekuláciám o nesúlade, Trump a Haleyová o sebe navzájom hovoria len v superlatívoch,“ všíma si britský ľavicový denník The Guardian.

    Aj napriek tomu práve tento denník špekuluje, že rezignácia, datovaná 3. 10. 2018, mohla prísť ako reakcia na údajné posmešky Donalda Trumpa smerom k Dr. Christine Blaseyovej Fordovej, ktorá obvinila prezidentovho nominanta Bretta Kavanaugha zo sexuálneho obťažovania. „Trump svoje slová predniesol 2. októbra, teda deň pred rezignáciou. Haleyová sa vždy stavala do roly bojovníčky za ženské práva. Neexistuje však žiadny dôkaz, že by s tým jej rezignácia priamo súvisela,“ pripúšťa denník.

    Haleyová poprela, že rezignovala preto, aby sa mohla budúci rok zapojiť ako kandidátka na úrad prezidenta do kampane. Okrem možnej prezidentskej kandidatúry sa hovorí aj o jej úmysle získať senátne kreslo za Južnú Karolínu. „Dôvodom rezignácie by mohlo byť aj obvinenie, že využila súkromné lietadlo istého obchodníka z Južnej Karolíny,“ píše The Guardian s tým, že to pravdepodobne nemalo taký vplyv, aby ju to prinútilo opustiť jej pozíciu.

    Možným nástupcom by mohol byť súčasný americký veľvyslanec v Nemecku Richard Grenell, v prospech ktorého hovoria aj dlhoročné skúsenosti z pôsobenia v OSN. Trump v reakcii na to uviedol, že jeho meno na zozname nemá, ale určite by ho nezavrhoval. Ako následníčku Haleyovej by však podľa vlastných slov radšej videl zástupkyňu poradcu pre národnú bezpečnosť Dinu Powellovú, ktorej rodina strávila minulý víkend na lodi v Južnej Karolíne s rodinou Nikky Haleyovej.

    Trump dokonca spomenul aj svoju dcéru Ivanku. „Neexistuje kvalifikovanejšia osoba na vykonávanie tejto funkcie ako ona,“ povedal prezident. Jeho dcéra však vylúčila, že by sa o získanie pozície americkej veľvyslankyne pri OSN sama usilovala. Rozruch okrem odchodu Haleyovej vyvolala aj návšteva amerického ministra zahraničia v Číne, ktorému sa podľa médií dostalo „mrazivého prijatia“.

    Napriek obvyklým diplomatickým frázam sa podľa televízie CNBC začala tlačová konferencia za účasti Mika Pompea a jeho čínskeho náprotivku veľmi ostro. „Spojené štáty stupňujú obchodnú vojnu a svojou neopodstatnenou kritikou našej zahraničnej politiky poškodzujú práva a záujmy Číny. Tieto kroky priamo ohrozujú vzájomnú dôveru a negatívne sa premietli do vzťahov medzi oboma krajinami. Spomenúť musím tiež predaj amerických zbraní Taiwanu. Vyzývame Spojené štáty, aby s tým prestali,“ pustil sa do Pompea Wang Yi.

    - Reklama -