Ambasáda USA dostala jasný signál. Poslanci ani tentokrát neschválili prenájom pozemkov v centre Bratislavy

    0
    Protest na bratislavskom Hviezdoslavovom námestí proti plánovanej výstavbe trojmetrového železného plota okolo ambasády USA. Február 2004 (Autor: TASR)

    Mesto chcelo prenajať tieto pozemky veľvyslanectvu do 15. augusta 2019 za 481.070 eur ročne. Ambasáda mala možnosť uplatniť si dvojročnú opciu na obnovenie nájomnej zmluvy. Za jeden m2 na deň mala platiť jedno euro, ak by sa však preukázala právoplatným stavebným povolením na výstavbu novej budovy veľvyslanectva, táto suma by sa znížila na 0,03 eura za jeden m2 na deň.

    Magistrát tvrdí, že podľa Viedenského dohovoru je bezpečnostná zóna súčasťou ambasády aj na priľahlých pozemkoch, bez ohľadu na vlastníctvo. Uzatvorením zmluvy o nájme pozemkov by bolo podľa mesta majetkovoprávne zabezpečené užívanie bezpečnostnej zóny veľvyslanectva do času presťahovania ambasády. Do rozpočtu tak mohlo mesto dodatočne získať takmer pol milióna eur. Hlavné mesto podotýka, že nemôže riešiť dosahy umiestnenia veľvyslanectiev samostatne, ale v komunikácii a spolupráci s ústrednými orgánmi štátnej správy.

    Mestský poslanec Martin Borguľa, ktorý je dlhodobý kritik bezpečnostného plota pred ambasádou, bol z dnešného hlasovania zastupiteľstva nadšený. “Jednoznačne sme dali najavo Američanom, že si neželáme tento plot na najkrajšom bratislavskom námestí,” povedal. Veľvyslanectvo žiada o stretnutie a hľadanie spoločného kompromisu. Ako tvrdí, bezpečnosť americkej ambasády v Bratislave by bola dostatočne zabezpečená aj bez plota.  

    Námestníčka primátora Bratislavy Iveta Plšeková vníma dnešné rozhodnutie poslancov rozporuplne. Problém podľa nej je, že poslanci mali rozhodnúť o nájme pozemku, nie o plote ako takom. “Či stojí plot, alebo sa odstráni, to by mal riešiť Stavebný úrad Staré Mesto. Myslím si, že by sa k tomu mal vyjadriť aj Pamiatkový úrad, keďže ide o pamiatkovú zónu. My sme mali dnes rozhodnúť o tom, či prenajmeme pozemok, na ktorom reálne dnes funguje americká ambasáda,” podotkla s tým, že týmto hlasovaním k odstráneniu plota nedôjde.

    Veľvyslanectvo pre TASR ešte vo februári uviedlo, že jeho plány na presťahovanie sa z Hviezdoslavovho námestia napredujú a určilo si aj vhodné miesto pre svoje nové sídlo. To má spĺňať bezpečnostné požiadavky a zároveň aj zapadnúť do okolia.       O návrhu prenájmu pozemkov pred ambasádou rokovalo mestské zastupiteľstvo už viackrát. V júni 2016 nájom schválilo. Dodatok mal vstúpiť do platnosti pod podmienkou, že ho ambasáda podpíše v lehote do 60 dní od schválenia uznesenia. Veľvyslanectvo ho v tejto lehote podpísalo, avšak až po uplynutí doby nájmu, teda po 15. auguste 2016. Bratislavské mestské zastupiteľstvo tak muselo v septembri minulého roka rokovať o novej nájomnej zmluve. Poslanci však už tejto žiadosti nevyhoveli a nájom neschválili.

    - Reklama -