Alláhu akbar, znelo počas demonštrácie Viedňou. Ako inak, kvôli Turecku

    0
    Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan (Autor: SITA)

    Pochod v hlavnom meste Rakúska, ktorý sa uskutočnil v sobotu popoludní, organizovalo politické zoskupenie Zväz európskych tureckých demokratov (UETD) blízke Erdoganovi. Priaznivci tureckého prezidenta podľa ORF demonštrovali vo Viedni už počas noci na sobotu, keď z Turecka prichádzali správy o snahách časti armády prevziať kontrolu nad krajinou.

    Popoludňajšia demonštrácia bola podľa vyjadrenia polície pokojná s výnimkou jedného incidentu na ulici Mariahilfer Strasse, pri ktorom účastníci zničili vonkajšie sedenie kurdsko-tureckej reštaurácie. Demonštranti pokrikovali heslá Türkiye (Turecko) či Alláhu akbar (Boh je najväčší), ale aj slogany proti Erdoganovmu protivníkovi, kazateľovi Fethullahovi Gülenovi žijúcemu v americkom exile, ktorému Ankara pripisuje zodpovednosť za nevydarený puč.

    V noci na dnes sa konali masové demonštrácie na podporu Erdogana aj v samotnom Turecku, kde pri predošlom násilí zahynulo najmenej 265 ľudí. V súvislosti s pokusom o prevrat bolo zadržaných takmer 3000 príslušníkov armády.

    - Reklama -