Aleppo je vraj vrcholom hrôzy. Máte moc jedným ťahom pera poskytnúť ľuďom potraviny, vyzýva bojujúce strany OSN

    0
    Aleppo, Sýria (Autor: SITA)

     O'Brien pred Bezpečnostnou radou OSN uviedol, že Aleppo je bombardované každý deň – len v pondelok tam zaznamenali desiatku nových náletov. Mesto, ktoré bolo pred vojnou najväčším v Sýrii, sa podľa neho stalo “vrcholom hrôzy” v “najväčšej kríze našich čias”, citovala ho agentúra AP.

    Členom rady, ktorí sú v otázke Sýrie hlboko rozdelení, povedal, že majú “moc jedným ťahom pera poskytnúť ľuďom potraviny”. O'Brien konštatoval, že OSN žiadala o povolenia dodať počas augusta pomoc takmer miliónu ľudí v obliehaných a ťažko prístupných oblastiach Aleppa, sýrska vláda však schválila menej než polovicu žiadostí a pomoc, ktorú neschválila okrem iného pre povstalcami ovládanú časť na východe mesta. O'Brien dodal, že vzhľadom na boje, nebezpečnú situáciu a úradné požiadavky zatiaľ do Aleppa neodišiel jediný konvoj s pomocou – a koniec mesiaca sa blíži.

    Východná časť Aleppa ovládaná povstalcami, kde žije okolo 275.000 ľudí, je takmer úplne odrezaná od dodávok životne dôležitých potrieb ako potraviny, voda, lieky a elektrina už viac ako mesiac, zdôraznil O'Brien. Naďalej “mimoriadne ťažký” je podľa neho prístup aj k 1,5 milióna obyvateľov vládou kontrolovanej západnej časti mesta, kam sa OSN podarilo dopraviť aspoň nejakú pomoc.

    - Reklama -