Al-Káida vraj dostane nového lídra. Favoritom je bin Ládin junior

    0
    Usáma bin Ládin. (Autor: TASR)
    Najnovšia výzva od mladého militanta prišla 13. mája, keď sa na internete objavil záznam, na ktorom hlása, aby sa jeho stúpenci pripravili a išli po stopách samovražedných atentátnikov, ktorých označuje za mučeníkov. „Pilne sa pripravte na spôsobenie zdrvujúcich strát tým, ktorí neveria. Nasledujte stopy tých, čo vyhľadali cestu mučeníkov pred vami,“ znie rozvážny hlas 28-ročného Hamzu bin Ládina vo videu. 
     
    Podľa denníka Washington Post pôsobí zvukový záznam hlasu mladého Ládina, ako keby sa prostredníctvom neho vyjadroval strojca útoku z 11. septembra 2001, ktorý zo strany USA odštartoval globálnu vojnu proti terorizmu. 
     
    Nahrávka s hlasom Hamzu bin Ládina sa na internete objavila dva týždne pred útokom v Manchestri. Muž, ktorý chce prevziať miesto svojho nechválne slávneho otca, pritom výslovne vyzýval na útoky v Európe a Severnej Amerike. Všetko ako pomstu za smrť detí pri americkom bombardovaní v Sýrii. Sestra útočníka z Manchestru tvrdila, že jej brat sa chcel svojím činom vraj pomstiť práve za životy nevinných sýrskych civilistov a detí, ktoré vyhasli pri náletoch. 
     
    Podľa vysokopostaveného predstaviteľa bezpečnostných zložiek na Blízkom východe, ktorý pre Washington Post prehovoril pod podmienkou anonymity, sa al-Káida pod vedením mladého bin Ládina pokúsi využiť situáciu, keď je Islamský štát pod tlakom, a ponúkne džihádistom staronovú alternatívu. 

    Nový líder militantov?

    Zapôsobiť na nových militantov by mohlo aj to, že Hamza bin Ládin je zo zámožnej rodiny a jeho otec je aj po smrti stále najznámejším teroristom uplynulých rokov. Zaujímavé je, že syn Usámu bin Ládina si striktne stráži súkromie. Známe nie sú takmer žiadne jeho fotografie zo súčasnosti. Posledné sú z detstva, ako obdivne stojí pri otcovi. 
     
    Podľa rodinného známeho a dlhoročného spolupracovníka al-Káidy je Hamza bin Ládin veľmi inteligentný. Rodičia ho vraj vždy chceli držať ďalej od militantných aktivít jeho otca, ale on sám sa s nimi o tom často hádal. 
     
    Teraz má nová krv al-Káidy údajne možnosť spojiť teroristické bunky a urobiť z vražedného „projektu“ svojho otca ešte niečo väčšie. „Bude pre vedenie Daeša (IS) veľmi ťažké odmietnuť autoritu Hamzu vzhľadom na to, kým je,“ uviedol nemenovaný rodinný priateľ Ládinovcov. 
     
    Hamza bin Ládin vo svojich 28 rokoch neustále volá po útokoch osamelých atentátnikov a robil to aj pred pár rokmi. Jeho internetové vyhlásenia zaujali psychiatrov pri útoku na základňu v Texase v roku 2009 aj o štyri roky neskôr, keď dvojica Britov nigérijského pôvodu dobodala vojaka priamo pred londýnskymi barakmi. 
     
    „Prináša ubezpečenie, že aj keď al-Káida bola v uplynulých rokoch zdecimovaná, je stále v dobrých rukách s Ládinom juniorom na čele, ktorý je v ideálnej situácii, aby pokračoval v boji,“  tvrdí bývalý poradca vlády USA v boji proti terorizmu Bruce Hoffman. 
     
    - Reklama -