Aktuálny stav koronavírusu vo svete: Najviac infikovaných majú USA

0
Zdravotníci hovoria s vodičom v zariadení na testovanie koronavírusu v San Antoniu. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie sa väčšina ľudí zotaví v priebehu dvoch až šiestich týždňov podľa závažnosti choroby. (Autor: TASR)

Obe zverejnené bilancie sa pritom mierne líšia, avšak zhodne uvádzajú, že USA majú momentálne najviac nakazených na svete.

Podľa Univerzity Johnsa Hopkinsa evidujú v USA 82.404 nakazených, zatiaľ čo podľa denníka The New York Times sa ochorenie COVID-19 dosiaľ potvrdilo u 81.321 ľudí. V Číne momentálne podľa údajov AFP evidujú 81.285 nakazených a v Taliansku 80.539.

Ochoreniu COVID-19 zároveň dosiaľ v USA podľahlo prinajmenšom 1178 osôb, uvádza Univerzita Johnsa Hopkinsa. Za posledný deň pritom približne stovku úmrtí zaznamenali len v New Yorku, ktorý je v rámci USA akýmsi epicentrom nákazy.

Čoraz viac amerických nemocníc hlási preťaženosť v súvislosti s pacientmi hospitalizovanými s ochorením COVID-19. Zhruba 40 percentám Američanov bolo odporučené, aby okrem nevyhnutných prípadov nevychádzali z domu a zabránili tak ďalšiemu šíreniu nákazy.

Experti sa zároveň domnievajú, že nové čísla nakazených indikujú, že zomrie ešte omnoho viac Američanov. Zároveň tvrdia, že skutočný počet infikovaných môže byť ešte oveľa vyšší než oficiálny, keďže v krajine je nedostatok testovacích súprav.

Oficiálne údaje o počte nakazených vydáva americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC), ktoré je však oproti údajom iných inštitúcií, akou je aj prestížna Univerzita Johnsa Hopkinsa, veľmi pozadu. Do štvrtkového večera CDC uvádzalo len 68.440 infikovaných.

Na prvenstvo USA v počte nakazených už reagoval aj prezident Donald Trump. Ešte večer (približne o 02.00 h SELČ) telefonoval s čínskym prezidentom Si Ťin-pching. Informáciu, že je v USA aktuálne najviac nakazených, však spochybnil. “Neviete, aké sú tieto čísla v Číne,” povedal prezident.

Čínsky prezident v noci v telefonáte s D.Trumpom konštatoval, že vzťahy s USA sú v kritickom bode, pričom spolupráca je vzájomne prospešná a je “jedinou správnou voľbou”. Dodal, že niektoré provincie, mestá a firmy v Číne poskytujú Spojeným štátom zdravotnícky materiál a podporu.

 Agentúra AFP pripomína, že Trump a jeho minister zahraničných vecí Mike Pompeo nahnevali tento mesiac Peking, keď opakovane hovorili o “čínskom víruse”, keď diskutovali o prepuknutí ochorenia COVID-19, ktoré prvýkrát zaznamenali v čínskom meste Wu-chan.

Hovorca rezortu diplomacie v Pekingu ešte predtým naznačil, že do Wu-chanu zavliekla vírus americká armáda.

- Reklama -