Aktuálny prieskum očami politológov: Smer neohrozili ani kauzy, opozícia je stále v kampani, prekvapením sú kotlebovci

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Politológ Juraj Marušiak k tomu dodal, že “mobilizačný rezervoár, postavený neraz až na nenávisti k Ficovi má svoje obmedzenia”. Prieskum podľa Marušiaka nenaznačuje žiadne “preformátovanie síl”. “Sám som prekvapený, že podľa tohto prieskumu by si súčasná koalícia v pohode udržala svoje pozície,” uviedol politológ. Politológ Michal Horský uviedol, že výsledky prieskumu potvrdili fakt, že sympatie voličov sa ani po ôsmich mesiacoch od volieb prakticky nezmenili. “Napriek tomu, že opozičné strany akoby neskončili s volebnou kampaňou,” poznamenal Horský. Prieskum a osem strán, ktoré by sa dostali do Národnej rady SR, zhodnotil tiež ako dôkaz pretrvávajúcej roztrieštenosti slovenskej politickej scény.

    Upozornil tiež na to, že prieskum potvrdil aj pozíciu SNS. “Pravdou je, že Andrej Danko stúpol od volieb najviac,” pripomenul politológ. Národniari spolu s liberálmi sa tak podľa Horského vyprofilovali ako konštantná dvojica za Smerom-SD.

    Pre Marušiaka je určitým prekvapením to, že nestúpa Kotleba-ĽSNS. “Čakal som, že to posledné obdobie, nálady v spoločnosti ho posunú vyššie. Tento prieskum to ale nepotvrdzuje,” uviedol politológ, pričom naznačil, že nárast protestných, tzv. antisystémových strán by mohlo podporiť víťazstvo Donalda Trumpa v amerických voľbách. “To sa netýka iba Kotlebu, ale aj Kollárovej strany či OĽaNO,” poznamenal.

    Potenciálny návrat KDH do parlamentu, ktorý naznačuje prieskum, berú politológovia s rezervou. “Zdá sa že potom, čo KDH dalo nepopulárnych politikov nabok, začali ľudia opäť vnímať značku ako takú,” poznamenal Tóth. Kresťanskí demokrati podľa jeho názoru majú určitú šancu osloviť tých konzervatívnych voličov, ktorým SNS nevyhovuje. “KDH však čaká ešte tuhý boj,” skonštatoval Tóth, ku ktorému sa pridal pri hodnotení výsledku KDH v ankete i Marušiak. “Naznačuje to šancu, ale nie istotu, už aj preto, že sa ukazuje, že prieskumy sú čoraz menej spoľahlivé,” uviedol. Horský si v tejto súvislosti všimol to, že “čím menej venujú médiá priestor KDH ako mimoparlamentnej strane, tým kresťanskí demokrati v prieskumoch o desatinky stúpajú”.

    - Reklama -