Aktéri údajného pokusu o prevrat v Rusku si v súdnej sieni prerezali žily

    0
    Ilustračná snímka (Autor: TASR)

    Časť ruskej verejnosti a novinárov, ako aj ľudskoprávni aktivisti považujú tento prípad za politický a súdne procesy za zmanipulované. Ruská ľudskoprávna organizácia Memorial označila obžalovaných za politických väzňov.

    Podľa prokuratúry organizácia pod názvom Novoje veličije chcela zosadiť súčasný režim v Rusku. Založil ju muž, ktorý v spise vystupuje ako Ruslan D. a v kauze vypovedá len ako svedok.

    Ruslan D. okolo seba vytvoril skupinu mladých ľudí, ktorých potom nabádal k protizákonnej činnosti i kontroverzným výrokom. Mladí ľudia sa napríklad venovali aj nácviku streľby a učili sa vyrábať zápalné fľaše.

    Podľa obhajcov bol Ruslan D. buď informátorom, alebo agentom-provokatérom tajných služieb. Do skupiny sa infiltrovali aj ďalší tajní agenti.

    Advokát dvojice obvinených Pavel Čikov uviedol v piatok pre rozhlasovú stanicu Echo Moskvy, že jeho mandanti Ruslan Kostylenkov a Viačeslav Kriukov si prerezali žily po tom, ako ich súd odmietol prepustiť z väzenského zariadenia, kde ich zdržiavajú už 1,5 roka.

    “Išlo o akt zúfalstva,” uviedol Čikov, ktorý je súčasne šéfom medzinárodnej skupiny pre ľudské práva Agora. Dodal, že v tejto kauze je zbytočné očakávať pozitívny výsledok.

    Podľa jeho názoru “okno občianskeho protestu, ktoré prinútilo úrady prepustiť niekoľko politických väzňov, je už zatvorené”.

    Pokus o samovraždu obžalovaných v prípade “Novoje veličije” je dôsledkom “prekrútením podstaty a systému justície”, uviedol pre  Echo Moskvy novinár Maxim Ševčenko. Vyjadril však pochybnosti, či takéto pokusy o samovraždu môžu ovplyvniť priebeh konania v prípade.ň

    - Reklama -