Akt politickej pomsty, namiesto eurofondov „cvakanie“ z vlastného vrecka a žiadna sexuologička. Pozrite si „hitparádu“ Mariana Kotlebu

    0
    Predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Marián Kotleba (Autor: SITA)

    S bizarnejším vysvetlením, prečo bábkové divadlo nedostane dotáciu, kraj asi ani nemohol prísť. Hoci Bábkové divadlo na Rázcestí dostalo podporu od ministerstva, napokon narazilo na bariéru v podobe neoblomného župana Mariana Kotlebu. S projektom, ktorým chceli na školách vysvetľovať problematiku extrémizmu a xenofóbie, nepochodili. Prišli tak približne o sedemtisíc eur. A stanovisko kraja? Vraj mohlo hroziť, že predstavenie označí za extrémistov „bielych Slovákov“.

    Tento prípad však nie je jediný, keď župan niečo odmietol podporiť. A  nehovoríme len o kultúre. Prinášame vám „hitparádu“ toho, čo všetko cez úradujúceho župana Banskobystrického kraja neprešlo.

    V rozpočtovom provizóriu

    Odkedy je Kotleba na úrade, kraj neustále čelí výčitkám. Nebolo to tak dávno, keď odmietol podpísať rozpočet. Rozpočet Banskobystrického kraja prešiel v roku 2014 s viacerými pozmeňujúcimi návrhmi Smeru. Kotleba však vyhlásil, že ho v takom znení nepodpíše. Kraj sa tak dostal do rozpočtového provizória. Do rozpočtu sa dostalo napríklad spolufinancovanie europrojektov škôl či financovanie projektu Rodinná cestička. Kraj ho chcel podporiť len čiastočne. Podľa Kotlebu bol rozpočet právne nevykonateľný a nachádzali sa v ňom irelevantné čísla. Kraj bol v rozpočtovom provizóriu do apríla 2014, keď poslanci na mimoriadnom rokovaní prelomili Kotlebovo veto. Aj rok 2015 však začal rozpočtovým provizóriom. Tohtoročné provizórium ukončili poslanci vo februári po tom, ako ho ešte pre Vianocami 2014 odmietol župan podpísať.

    Vraj nechce porušiť zákon

    Ďalšou kauzou, ktorá nevrhla na župana pozitívne svetlo, bolo stopnutie financovania europrojektov pre školy. Predseda BBSK sa totiž netajil tým, že zbrojí proti Európskej únii aj eurofondom. Odniesli si to však študenti. Nie Bruselu sa tak župa rozhodla začiatkom tohto roka povedať cez stredné školy, ktoré má vo svojej kompetencii. Príspevky mali byť určené na interaktívne tabule a celkovo moderné vyučovanie. Školy rátali s piatimi percentami, ktoré mali od kraja dostať, župa však vyhlásila, že nemá peniaze. Na projekty si tak školy mali peniaze zháňať sami. Keď už sme pri eurofondoch, kritiku si tento rok vyslúžil župan aj od premiéra Fica. Obvinil ho, že pre nečinnosti predsedu môže prísť kraj o peniaze. Fico vtedy tvrdil, že kraj prišiel o milióny eur, ktoré mohol poskytnúť na opravu ciest či domovov sociálnych služieb. Posledne menované boli aj predmetom sporu, ktorý vznikol ešte na jeseň v roku 2014.  Týkal sa obnovy Domovov sociálnych služieb Ladomerská Vieska a Slatinka v Lučenci. Ľubica Laššáková vtedy župana obvinila, že jeho vinou prišiel kraj o vyše štyri milióny eur z eurofondov. Kotleba totiž nepodpísal zmluvy na obnovu domovov. Sám však vyhlásil, že aj keby chcel, nemohol. Dôvodom malo byť, že mu poslanci sumu určenú na spolufinancovanie projektov presunuli na iný účel. Podpísať ich teda bez rozpočtového krytia nemohol, lebo by porušil zákon.

    V roku 2014 zašla totiž situácia tak ďaleko, že projekty Kotlebovi zastavilo samotné ministerstvo pôdohospodárstva. Spolu išlo o štyri projekty, a to v oblasti likvidácie povodňových škôd v okrese Revúca, rekonštrukcie cesty medzi obcami Sucháň a Čebovce a spomínanej obnovy domovov sociálnych služieb. Predseda kraja vtedy vyhlásil, že so strany ministerstva išlo o akt politickej pomsty a oháňal sa kauzou predraženého CT v piešťanskej nemocnici. Mimochodom, kauza cesty medzi Sucháňom a Čebovcami bola svojho času tiež poriadne horúca. Cesta bola v dezolátnom stave, občania a najmä ľudia, ktorí na nej pracovali, boli zúfalí. A do toho ešte stopnutie eurofondov. Navyše, cesta sa rekonštruovať začala, na jej dokončenie však neostali peniaze. Na oprave 20-kilometrového úseku pracovalo 60 ľudí. Hrozilo teda nielen to, že cesta ostane na hanbu nedokončená, ale aj nevyplatenie chlapov, ktorí na nej pracovali. Kotleba sa však dušoval, že nikto nechce, aby ľudia nedostali za svoju prácu peniaze a oheň hasil doslova o päť minút dvanásť. Napokon bolo dohodnuté, že projekt zaplatí kraj z peňazí jeho obyvateľov. Okrem tohto mal kraj zaplatiť dodávateľom aj práce na likvidácii povodňových škôd v okrese Revúca. Namiesto využitia eurofondov tak musel kraj na financovanie cesty použiť peniaze z rezervného fondu, teda zo svojho vrecka.

    Bez cyklotrasy

    Hlavu v smútku mali z Kotlebovej tvrdohlavosti aj obyvatelia Gemera. Tešili sa totiž z toho, že budú mať atraktívnu cyklotrasu. Tá mala vyrásť na bývalej trase, ktorou svojho času jazdil vlak z Poltára do Rimavskej Soboty. Očarujúca prírodná scenéria mala potešiť nielen samotných občanov, ale možno aj trochu pozdvihnúť turizmus. Aj z toho však napokon vzišlo. Tridsaťkilometrovú trať odkúpila Regionálna samospráva za symbolické euro. Hoci chýbajúca väčšina koľají už niekdajšiu trasu nepripomína a chýba aj most nad oždianskymi seprentínami, cez ktorý potom trasa viedla do tunela, predstava cyklotrasy ostane asi len utópiou.

    Zlý príklad pre mládež?

    Nie je to však len relax, ktorý predseda kraja nepodporil, ale aj umenie. Len nedávno bola v médiách informácia o zrušení medzinárodného festivalu. Župan totiž odmietol podpísať grant ministerstva kultúry, ktorý získalo Divadlo Štúdio tanca. Divadlo malo organizovať medzinárodný festival a teraz nielenže nie je schopné v jeho príprave pokračovať, ale ohrozená je aj jeho budúcnosť. Okrem medzinárodnej blamáže, ktorú sme si pre to vyslúžili, prekvapili aj dôvody, ktoré Kotleba uviedol. Divadlo tanca mu, zdá sa, leží v žalúdku. Vyčítal mu dávnu samovraždu zahraničnej umelkyne či poskytnutie priestorov pre konferenciu TEDx. Na konferencii mu vraj prekáža deštruktívnosť a vystúpenie sexuologičky či majiteľa značky Life is Porno. Konferencia sa mala konať práve v priestoroch spomínaného divadla. Teraz však kvôli tomu prídu o peniaze. Kotleba si myslí, že by nemal podporovať propagáciu ľudí, ktorí podľa neho vyznávajú alternatívny životný štýl a okrem toho vraj boli dotácie pre nich aj tak príliš vysoké. Do toho všetkého najnovšia správa o zastavení projektu bábkového divadla nie je dobrou správou o stave divadelníctva v kraji, ak má závisieť od rozhodnutia župana.
     

    - Reklama -