Akoby ste ťahali najväčšiu repu zo zeme, reaguje opozícia na odchod Gašpara

    0
    Bývalý policajný prezident Tibor Gašpar (Autor: TASR)

    „Uvoľnenie Tibora Gašpara zo služieb ministerstva vnútra je ako ťahanie tej najväčšej repy zo zeme. Určite nie sme jediní, ktorí budú s napätím očakávať, v ktorom štátnom útvare sa opäť objaví,“ napísali liberáli vo svojom vyjadrení na odchod Tibora Gašpara. Podľa nich je však dôležité, aby v prípade, že zíde z očí ľuďom, nezišiel z očí a mysle aj orgánom činným v trestnom konaní.

    Predsedníčka klubu OĽaNO Veronika Remišová uviedla, že exprezident Policajného zboru odstúpil z funkcie po tlaku, ktorý vyvíjali na neho a na ministerku vnútra Denisu Sakovú. „Treba povedať, že po tragických udalostiach Tibor Gašpar žiadnu funkciu ani nemal dostať. Políciu treba očistiť od ľudí napojených na rôzne záujmové organizované skupiny a urobiť poriadok, aby dostali priestor čestní a šikovní policajti,“ konštatovala.

    Názor k celej veci zverejnil aj Milan Krajniak zo Sme rodina. Konštatuje, že pre Denisu Sakovú to muselo byť veľmi ťažké rozhodnutie. „Ale ako ministerka vnútra nemohla konať inak, pokiaľ nechcela byť podozrievaná z krytia niečoho nekalého. Uvidíme, aké bude mať toto jej rozhodnutie ďalšie politické dôsledky,“ uzavrel.

    Dohoda

    O tom, že Tibor Gašpar končí vo funkcii poradcu ministerky vnútra, informovala samotná Saková prezidenta Andreja Kisku vo štvrtok 31. januára. Podľa jej slov sa na odchode vzájomne dohodli, aby prispeli k uvoľneniu atmosféry a zníženiu tlaku verejnosti na jeho osobu. „A aby skutočne nevznikali dojmy, že jeho pôsobenie na ministerstve vnútra by mohlo ovplyvňovať proces vyšetrovania,” doplnila. Gašpar podľa jej slov vo štvrtok vo funkcii poradcu končí. 

    Na otázky, či sa potvrdili informácie o nariadení na lustráciu záznamov o Jánovi Kuciakovi, odpovedala, že chce počkať na výsledky vyšetrovania. Toto všetko majú na starosti orgány činné v trestnom konaní a počkáme si na výsledky vyšetrovania. Nechcela by som hovoriť nejaké moje domnienky a nejaké moje pocity,” povedala ministerka. Saková nepotvrdila, že by bola v hre aj otázka jej demisie.

    Ministerka zdôraznila, že informácie o viacerých podozreniach z prepojenia polície na niektoré organizované skupiny a lustráciu záznamov má len z médií. Keďže nie je orgánom činným v trestnom konaní, nemôže sa podľa svojich slov oboznamovať s informáciami z vyšetrovania. Poprela, že by sa vo funkcii ministerky cítila akokoľvek pod tlakom bývalého ministra Roberta Kaliňáka alebo expremiéra Roberta Fica (obaja Smer  SD).

    O Vorobjovovi musí rozhodnúť Lučanský

    V prípade, ak by bola vznesená požiadavka na zbavenie mlčanlivosti niektorých príslušníkov polície, bude na ňu reagovať operatívne. Doplnila to po stretnutí s prezidentom Andrejom Kiskom, na ktorom sa rozprávali aj o aktuálnej situácii, činnostiach a úlohách v Policajnom zbore.

    Možno sme tak trošku aj zhodnotili činnosť polície od nástupu môjho a nového policajného prezidenta,” uviedla Saková. Rozhodnutie o odchode Gašpara z funkcie podľa jej slov Kiska akceptoval. Čo sa týka súčasného šéfa finančnej spravodajskej jednotky a bývalého riaditeľa odboru podpory riadenia Pavla Vorobjovova ministerka povedala, že bude vypočutý v rámci vyšetrovania.

    Potom budeme vedieť o nejakom ďalšom jeho personálnom pôsobení,” doplnila. Ak to však bude po ukončení vyšetrovania nevyhnutné, policajný prezident Milan Lučanský podľa nej prijme personálne opatrenia.

    Vorobjov mal už v minulosti vypovedať, že vykonal lustráciu novinára Jána Kuciaka v policajnej databáze v čase pred jeho vraždou. Urobiť tak mal na príkaz vtedajšieho policajného prezidenta Tibora Gašpara. Premiér Peter Pellegrini (Smer SD) v stredu (30. 1.) po rokovaní vlády povedal, že Gašpar tieto tvrdenia odmieta.

    Súvislosti

    Koncom minulého týždňa vyšla informácia, že novinára, ktorého spolu s jeho snúbenicou zavraždili na objednávku Aleny Zsuzsovej koncom februára minulého roka, mal lustrovať vysokopostavený policajt. Má ísť o riaditeľa jednotky finančnej polície na Policajnom prezídiu Pavla Vorobjova, ktorý mal Kuciaka lustrovať cez policajnú databázu pár mesiacov pred vraždou.

    Počas výsluchu, ktorý sa konal v súvislosti s vraždou a medializovanou informáciou, mal uviesť, že tak konal na základe príkazu jeho vtedajšieho šéfa, exprezidenta Policajného zboru Tibora Gašpara, pričom v databáze zisťoval Kuciakovo bydlisko, rodinné pomery, či má auto, alebo vlastní zbraň.

    Gašpar je Vorobjovov sused v obci Veľké Janíky v Nitrianskom okrese. „Takýto príkaz som nikdy nevydal! Nemám o týchto tvrdeniach z vyšetrovania žiadne informácie, preto sa nedokážem k veci bližšie vyjadriť,“ povedal policajný exprezident.

    Následne dodal: „Neudivuje ma však, že opätovne vykonávajú vyšetrovanie liberálne médiá na základe nezákonne získaných informácií od orgánov činných v trestnom konaní, ktoré prípad vyšetrujú.“ Viac sme písali TU.

    Autor: PH / TASR

    - Reklama -