Ako z Jamesa Bonda, keby bol islamistom. Šokujúce zábery z laboratória Islamského štátu. Diaľkovo riadené vozidlá, tepelne navádzané strely a figuríny pripomínajúce ľudí

    0
    Diaľkovo navádzané vozidlo ISIS (Autor: Reprofoto, Sky News)

    Islamistickí výskumníci z „džihádistickej univerzity“ v sýrskej Rakke, ktorá je de facto hlavným mestom Islamského štátu, zarazili západných zbraňových expertov. Okrem iného sa im podarilo zostrojiť aj termálnu batériu nevyhnutnú pre fungovanie protivzdušných striel. Batéria slúži na zachytenie tepelnej stopy lietadla, v dôsledku čoho je strela schopná zamerať sa a odnavigovať na cieľ. Zábery Sky News ukazujú, že Islamský štát je teraz schopný vrátiť do prevádzky tisíce rakiet, o ktorých sa západné vlády domnievali, že sú nadobro nefunkčné. Tepelne navádzané strely môžu byť použité na zostrelenie civilného alebo vojenského lietadla s 99-percentnou presnosťou.

    Islamský štát má opäť prvenstvo

    Doteraz experti predpokladali, že takejto úrovni sofistikovanosti by teroristická skupina nemala byť schopná. Tradičné teroristické skupiny, ako sú napríklad Írska republikánska armáda, v minulosti týmito zbraňami disponovali, mali však problém s udržiavaním funkčných termálnych batérií. Islamský štát ale očividne tento problém obišiel. Batérie dokáže podomácky zostrojiť a opäť tak dokazuje, že jeho rozsiahla infraštruktúra prináša ovocie.

    Ako z Jamesa Bonda, keby bol islamistom…

    Tepelné navádzanie však nie je jediným „objavom“ Islamského štátu. Jeho výskumnému tímu sa podarilo zostrojiť aj diaľkovo navádzaný automobil, ktorý by mal slúžiť ako navádzaná bomba na kolesách. Tam však vynaliezavosť islamistov nekončí. Moderné skenovacie systémy na vládnych a vojenských objektoch odhalia, ak blížiaci sa automobil nevysiela človekom vyžarovanú tepelnú stopu. Takéto odhalenie, prirodzene, môže bezpečnostný personál viesť k tomu, aby blížiace sa vozidlo zneškodnil. Aj tento problém sa však džihádistom, zdá sa, podarilo obísť. Vyrobili totiž ľudské figuríny so samoregulujúcimi sa termostatmi, ktoré vysielajú tepelnú stopu veľmi podobnú tej, ktorú vysiela človek.

    Laboratórium Islamského štátu

    Zdroj: Sky News

    Na ceste do Európy

    Sky News sa zábery džihádistického laboratória podarilo získať vďaka Sýrskej slobodnej armáde, ktorá odchytila výcvikového operatívca Islamského štátu. Podľa sýrskych rebelov sa islamista snažil video prepašovať cez Turecko do Európy. Cieľom výskumného programu totiž nie je iba vynájsť nové zbraňové systémy pre použitie v Sýrii, ale aj predať európskym a ďalším zahraničným džihádistom informáciu o tom, ako môžu podobné zariadenia zostrojiť vo svojich krajinách.

    Vedia, čo robia

    Zábery na videu ukazujú, že Islamský štát zamestnáva sofistikovaný a dobre vyškolený tím odborníkov a výcvikových inštruktorov. Podobnú činnosť zo strany islamistov síce západné spravodajské služby predpovedali, v tomto prípade však ide o prvý konkrétny dôkaz výskumného programu ISIS, ktorý dokonca prevýšil všetky očakávania.

    Určené pre výcvik

    Video údajne odhaľuje rozsiahle národnostné zázemie študentov „džihádistickej univerzity”. Vyrábať výbušniny, rakety a navádzané stroje, zostrojovať ľudské figuríny alebo používať špeciálne vysielačky sa v Rakke učia islamisti z Egypta, Iraku, Sýrie, Pakistanu, Somálska, Ruska, Tuniska a Sudánu.

    Podľa západných expertov je zrejmé, že cieľom videa je výcvik džihádistov v zahraničí. Na jednom zo záberov napríklad muž vysvetľuje v ruštine, ako môžu viť jednotlivé materiály použité na výrobu bomby. „Cieľom natáčania a dokumentovania tohto programu je spôsobiť Európe veľké škody,“ povedal Sky News zbeh Islamského štátu. 

    - Reklama -