Ako to vyzerá, keď ľudia voľby ignorujú? K moci sa môže dostať aj ten, koho by ste tam neradi videli

    0
    Marian Kotleba, predseda Bankobystrického samosprávneho kraja (Autor: SITA)

    Nezáujem voličov posadil v roku 2013 do županského kresla terajšieho predsedu Banskobystrického kraja a strany Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko. Dávnejšie sa vďaka tomuto fenoménu stal prezidentom Ivan Gašparovič a v zahraničí sa takto darí ultrapravičiarom.

    Francúzi sa zomknúť dokázali

    Len necelá štvrtina obyvateľov Banskobystrického kraja, konkrétne 24,61 percenta, stačila na to, aby sa županom stal Marian Kotleba. „Pri väčšinovom hlasovaní sa môže stať, že pri nízkej účasti uspejú nie celkom kompetentní kandidáti,“ cituje Sme Pavla Haulíka z agentúry MVK.

    Ďalší príklad pochádza ešte z roku 2004, keď sa stal prezidentom Ivan Gašparovič, hoci podľa prieskumov sa ním mohol stať Eduard Kukan. Časť voličov však v prvom kole nešla voliť, spoľahla sa na vysoké preferencie. V druhom kole sa už za Gašparoviča postavila strana Smer a hlasovalo len niečo nad 40 percent voličov. Aj to ale stačilo na to, aby sa hlavou štátu stal Gašparovič.

    Hlavu v smútku mali jeden čas aj Francúzi. Bolo to v roku 2002 a nízka účasť, hoci na naše pomery dosť vysoká, a to vyše 70 percent, spôsobila strach Francúzov pre predsedu ultrapravicového Národného frontu Jeana-Marie Le Pena. V tomto roku totiž voličov sklamali socialisti, keď proti prezidentovi Jacquesovi Chiracovi postavili Lionela Jospina. Ľavicoví voliči teda nešli voliť, čo spôsobilo, že pred socialistu sa dostal Le Pen. Lenže Francúzi sa zomkli, v druhom kole dosahovala účasť už takmer 80 percent, čo je v krajine štandard, a Le Pen bol na Chiraca prikrátky.

    „Toto je ten najhorší z najhorších snov. Musíme sa spojiť a zabojovať, Le Pen neprejde,“ vyhlásil vtedy 26-ročný Nicholas. O viac ako 10 rokov neskôr zažívajú Francúzi možno menšie dejá vu. Situácia vo svete i v Európe, teda utečenecká kríza, imigranti či terorizmus nahrávajú ultrapravičiarom, a tak je teraz Národný front favoritom volieb a štafetu prebrala Le Penova dcéra Marine. Prezidentské voľby v roku 2017 teda môžu byť pre túto krajinu ešte zaujímavé.

    Rozhodujúca Florida

    Svoje o volebných prekvapeniach vedia aj Američania. V roku 2000 mohli mať za prezidenta demokrata Al Gora, ktorý by bol najľavicovejším prezidentom v histórii. Kľúčovú úlohu ale zohral štát Florida, keď boli výsledky veľmi tesné, no predsa priaznivejšie pre Georgea W. Busha. Na Floride vtedy hlasovala asi polovica oprávnených voličov, no o štyri roky neskôr získali obaja hlavní kandidáti viac ako 3,5 milióna  hlasov a o ďalšie štyri roky neskôr už vyše štyroch miliónov. A ak by Gore v roku 2000 získal toľko hlasov ako John Kerry porazený v roku 2004, stal by sa prezidentom USA. Tým bol ale Bush a Gore sa môže pochváli Nobelovou cenou  za mier.

    - Reklama -