Ako to naozaj myslela Hillary so Sýriou: Unikla pošta z obdobia rozhodnutia

    0
    Hillary Clintonová (Autor: SITA)

    Analytička na serveri Literarky.cz poukazuje na to, že portál WikiLeaks zverejnil e-maily Hillary Clintonovej. Dokumenty z rokov 2010 až 2014 odhaľujú, že Hillary Clintonová potom, ako osobne viedla likvidáciu líbyjského štátu, mala rovnakú schému pripravenú aj pre Sýriu. A znovu, ako by si ani nepripúšťala obrovské problémy, ktoré americké vojny na Blízkom východe neodvratne vyvolávajú.

    Asada mal pomôcť zvrhnúť aj Google

    Nutnosť “zmeny režimu” v Sýrii Hillary Clintonová z pozície ministerky zahraničia USA obhajovala snahou posilniť Izrael a ochromiť regionálny vplyv Iránu, presne podľa želania izraelského vedenia. Jej logika bola jednoduchá: USA zvrhnú režim v Damašku tým, že príslušným silám dodajú zbrane, svojich vojakov do Sýrie v rámci úspor nevyšlú a Rusko sa Amerike neodváži vzoprieť, lebo v prípade Kosova tiež nič neurobilo. Následne bude v Damašku inštalovaná proamerická vláda, ktorá preruší styky s Iránom, postaví sa proti libanonskému Hizballáhu, prípadne by mohla ešte s Izraelom podpísať aj mierovú zmluvu a zvyšky arabského sveta budú Amerike aplaudovať za to, že “bojuje za arabský ľud”.

    Inštrukcie a vizuály na to od amerického ministerstva zahraničia, mimochodom, dostala napríklad katarská televízia Al-Džazíra, pričom špeciálnym výberom informácií sa na “zmene režimu” v Sýrii mal podieľať aj koncern Google.

    Clintonová sa v mnohom mýlila

    Podľa Spencerovej je svojím spôsobom neuveriteľné, koľko premís Hillary Clintonovej – teda fakticky pilierov, na ktorých USA reálne stavia svoju politiku – sa ukázalo byť úplne nezmyselnými, počnúc trebárs jej tvrdením, že rozhovory s Iránom nemajú žiadny zmysel, napriek presvedčeniu, že Rusko nebude brániť Asadov režim a končiac napríklad axiómou, že dodávky zbraní protivládnym silám urýchlia dezerciu z radov sýrskej vládnej armády.

    Ale najzaujímavejšie je to, čo v e-mailoch niekdajšej ministerky zahraničia USA úplne chýba: akákoľvek úvaha, že by do ich plánov na “zmenu režimu” v Sýrii mohli vstúpiť radikálni islamisti, s ktorými Washington ale začal vo svojich plánoch “počítať” v roku 2012. Práve tí sú pritom dnes neporovnateľne dôležitejší než skoro zabudnutí stratení rebeli vycvičení a vyzbrojení s pomocou CIA.

    Oficiálnou politikou sú nízkonákladové vojny

    S Hillary Clintonovou vraj možno súhlasiť azda len v tom, že Izrael naozaj chce uchovať svoj jadrový monopol na Blízkom východe. Aj tak možno ale jej e-maily podľa Spencerovej vnímať ako “školskú” ukážku agresívneho uvažovania, v ktorom sa oficiálnou politikou stávajú “nízkonákladové” vojny, a tvorcovia týchto politík ani v najmenšom nepremýšľajú o vplyvoch svojich krokov.V Spojených štátoch sa okolo e-mailov vraj vedie žeravá diskusia, lebo nimi Hillary Clintonová podľa všetkého porušila zákony o ochrane štátnej bezpečnosti. Demokratická strana a Biely dom ale majú Clintonovú za svoju jedinú možnú kandidátku na budúceho prezidenta, a tak FBI pri vyšetrovaní vraj “naráža do steny”.

    - Reklama -