Ako to len povedať a neuraziť… Veľmi nekorektný prieskum týkajúci sa vzdelania afrických imigrantov, ktorí prišli do Európy

    0
    Talianski policajti stoja pri subsaharských afrických migrantoch, ktorí sedia na zemi po vylodení (Autor: TASR)

    Niektorí experti už priznávajú, že predstavy o tom, že vzdelaní migranti zo Sýrie, Iraku, Afganistanu či Nigérie pozdvihnú západné ekonomiky, sa rozplynuli. Veľkú časť prišelcov brzdí v rozlete nielen nízke vzdelanie, ale aj jazyková bariéra. Ako však ukazuje prieskum Pew Research Center s odvolaním sa na sčítanie ľudu v USA v roku 2015 a údaje štatistického úradu EÚ Eurostat, realita v Spojených štátoch a západoeurópskych krajinách sa značne líši.

    Zatiaľ čo do Ameriky prichádzajú pomerne vzdelaní Afričania, v prípade európskeho kontinentu ide skôr o ľudí bez vzdelania. „V roku 2015 uviedlo 69 % prisťahovalcov v Spojených štátoch starších ako 25 rokov, že majú aspoň nejaké skúsenosti s univerzitným vzdelaním. Oproti tomu vo Veľkej Británii, Francúzsku, Taliansku a Portugalsku, kam prichádza najviac Afričanov zo všetkých európskych krajín, boli tieto čísla o dosť nižšie,“ uvádza Pew Research Center vo svojej správe.

    Konkrétne vo Veľkej Británii potvrdilo svoje skúsenosti s univerzitným vzdelaním 49 % oslovených respondentov zo subsaharskej Afriky. Vo Francúzsku to bolo len 30 %, v Portugalsku ešte o tri percentá menej a v Taliansku dokonca iba desať percent. „Od dosiahnutého vzdelania závisí aj úspešnosť uplatnenia sa na trhu práce. V tomto ohľade sú na tom africkí prisťahovalci v Spojených štátoch opäť lepšie ako ich krajania, ktorí smerujú do Európy. Rozdiely však nie sú také zrejmé ako v prípade vzdelanosti.“

    Pred tromi rokmi bola zamestnanosť afrických prisťahovalcov zo subsaharskej časti kontinentu žijúcich v USA bezmála 93 %. „Zatiaľ čo vo Veľkej Británii ich pracovalo 91,5 %, v ostatných európskych krajinách boli tieto čísla nižšie: Portugalsko 84,9 %, Francúzsko 83,7 % a Taliansko 80,3 %,“ konštatuje správa Pew Research Center s tým, že viac ako dve tretiny subsaharských migrantov neodišli za prácou mimo Afriky, ale len do iných krajín v rámci subsaharskej časti kontinentu.

     

     

    Zdroj: Twitter / Pew Research Global

    „Približne 57 % subsaharských migrantov, ktorí opustili svoje krajiny, žije práve v USA, Veľkej Británii, Francúzsku, Taliansku a Portugalsku. V týchto štyroch európskych krajinách žije 74 % všetkých Afričanov, ktorí odišli do EÚ. Z historického pohľadu tvoria subsaharskí prisťahovalci maximálne trojpercentný podiel na populácii uvedených krajín,“ uzatvára Pew Research Center.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -