Ako to bolo s poslaneckým grémiom? Zvrhnú sa protesty Bonaparte na slovenský Majdan? Na otázky čitateľov Parlamentných Listov odpovedal Richard Sulík

    0
    Richard Sulík v centrále SaS (Autor: SITA)

    Čitateľov, ktorí sledujú Sulíkov profil na PL.sk, zaujímala aj liberálova sporná účasť na poslaneckom grémiu. Sarah sa Sulíka spýtala, či jeho účasť bola v súlade s pravidlami. „Rokovací poriadok hovorí doslova, že poslanecké grémium sa skladá z členov delegovaných poslaneckými klubmi',“ odpovedal europoslanec a dodal, že nikde nie je jasne napísané, že delegovaný člen musí byť aj poslancom. „Pokladám za primerané a prirodzené, že predseda najväčšej opozičnej parlamentnej strany sa občas zúčastní poslaneckého grémia,“ myslí si liberál, ktorý podľa vlastných slov nakoniec ustúpil preto, že delegačný list mala Natália Blahová.

    Podobná otázka zaujímala aj čitateľku Simonu, ktorá sa politika priamo opýtala, prečo klamal o svojom odchode z grémia. „Raz neviem, v čom som mal akože klamať,“ odpovedá Sulík a dodáva, že na grémium došiel v súlade s rokovacím poriadkom. „Bugár, Gál, smeráci a Danko začali tvrdiť, že len poslanci smú byť prítomní na grémiu, ja som namietal, že rokovací poriadok neobmedzuje delegovanie len na poslancov,“ opisuje situáciu líder SaS a dodáva, že ďalším argumentom koalície bolo, že delegovaná je Natália Blahová.

    „Nato ma vyzval Andrej Danko, aby som opustil rokovaciu miestnosť, a ja som išiel. Vonku pred novinármi vravím, že Danko ma vyzval, aby som opustil miestnosť, na čo nejaký novinár vraví: ‚Dá sa povedať, že vás vyhodili.' Áno, dá sa,odpovedal som. Ak teda vyhodiťvyzvať na opustenie miestnostinie je to isté, beriem späť, vyhodený som nebol,“ opisuje príbeh Sulík a uštipačne dodáva, „dúfam, že tento megaproblém ohrozujúci slovenskú štátnosť spratali zo sveta a pán Danko sa opäť môže v kľude venovať horalkám.“

    Rybanič a Bonaparte

    Čitatelia Parlamentných Listov politikov v sekcii otázok naozaj nešetria. Vladkovi, ktorý podľa vlastných slov pracuje v bankovom sektore viac ako 20 rokov, sa napríklad nepáčil skutok Filipa Rybaniča a Sulíka za jeho obhajobu skritizoval. „Ide o akt brutálne absolútneho zlyhania, otázne je, či dobrovoľného, za ktorý musí niesť plnú zodpovednosť aj trestnoprávnu, a nie mu stavať pomník a urobiť z neho rečníka tribún,“ rozčúlil sa čitateľ. Sulík si však stál za svojím a odpísal, že Rybanič spravil záslužný čin, pretože odkryl klamára. „Ale nakoniec, súd rozhodne,“ dodal europoslanec.

    Téma Bonaparte zaujímala aj čitateľku Oféliu, ktorá sa lídra SaS pýtala, dokedy budú trvať protesty. „Do 5. septembra. Vtedy je záverečný protest na SNP a tiež v Martine,“ odpovedal Sulík. Michalides sa zas obáva, že protesty sa vymknú organizátorom z rúk, a liberála sa pýtal, ako môže garantovať to, že sa zhromaždenia nezvrtnú na slovenský Majdan. Sulík je však pokojný: „Zatiaľ bolo pred Bonaparte 9 protestov, všetky bez incidentov.“

    Čitateľ Fesi Sulíka za spôsob organizácie protestov kritizuje, podľa jeho názoru je program pozostávajúci napríklad z komikov už navyše a obáva sa, že bude mať opačný efekt. „Viete, tie protesty sú aj pre nás Terra incognita,“ odpovedá liberál a dodáva, že protesty sa snažia robiť tak, ako najlepšie vedia, uvedomujú si však aj chyby. „Páni Kňažko, Markovič a Piško pritiahli vyše 3 000 ľudí, ale aký bude nakoniec skutočný efekt, ako voliči oceňujú naše aktivity, zistíme až v najbližších voľbách,“ dodáva Sulík.

    Turecko do EÚ nepatrí

    Čitateľku Julinku zaujímala reakcia lídra SaS na najnovšie prieskumy verejnej mienky. Podľa nich sú preferencie Smeru stále vysoké a bez tejto strany by nebolo možné vytvoriť vládu. Julinka sa teda Sulíka pýtala, či je vôbec možné, aby sa Sulíkove ambície vládnuť bez Smeru splnili. „Túto otázku začnem riešiť deň po voľbách. Dovtedy patrí celá naša pozornosť a snaha čím lepšiemu výsledku SaS,“ odpovedal liberál.

    Čitatelia PL.sk sa zaujímali aj o Sulíkov postoj k dramatickým udalostiam v Turecku. „Zaujímal by ma Váš názor na fakt, že sa vnútropolitický boj z Turecka sťahuje na ulice nemeckých miest,“ pýta sa čitateľ Svetli, ktorý podotkol, že v Nemecku žije množstvo Turkov. „V Nemecku žijú asi tri milióny Turkov a skutočnosť, že v Nemecku sa demonštruje za Erdogana, ktorý demonštrácie a demokraciu všeobecne potláča, považujem za zvrátenú,“ myslí si Sulík a na ďalšiu otázku od Sebiho týkajúcu sa Turecka a EÚ odpovedá: „Turecko do EÚ nepatrí.“

    V súvislosti s tým, že opozícia ostro kritizuje návrhy na zmeny v rokovacom poriadku z dielne predsedu parlamentu Andreja Danka, čitateľa Rastíka zaujímalo, či si Sulík spomína na časy, keď parlamentu predsedal on. „Upravovali ste si rokovací poriadok, tak ako Vám to vyhovovalo, keď ste chceli voliť generálneho prokurátora, arogantné odsúvanie opozičných zákonov, hlasovanie proti opozíciou zvolávaným schôdzam…“ píše Rastík. Liberál mu však tvrdo oponuje a tvrdí, že mieša rôzne veci. „Zoradenie jednotlivých návrhov do programu schôdze robí predseda NR SR a je v súlade s rokovacím poriadkom,“ zdôrazňuje Sulík. „Jediná zmena rokovacieho poriadku bola zmena z tajného hlasovania na verejné. Bola to jediná zmena a nebola nijak namierená proti vtedajšej opozícii,“ dodáva expredseda parlamentu.

    Čitateľka Barbora sa Sulíka spýtala aj na súkromnejšiu otázku – kde bol na dovolenke. „Dovolenkoval som 14 dní s rodinou v Chorvátsku v kempe na polostrove Peljašač. Som oddýchnutý,“ odpísal europoslanec.  

    - Reklama -