Ako spraviť normu z toho, čo bolo kedysi nemysliteľné, alebo Overtonovo okno v televíznom vysielaní

    0
    Ilustračné foto: Dúhový pochod (Autor: ReproFoto: facebook)

    Pojem Overtonovo okno používa aj Peter Králik ako vysvetlivku vo svojom príspevku na portáli Konzervativnyvyber.sk. Králik píše o reportáži televízie Markíza z druhého augusta, ktorá je postavená na príbehu homosexuálneho páru, ktorý sa rozhodne mať dieťa. Háčik je v tom, že na Slovensku si páry rovnakého pohlavia nesmú adoptovať deti. Muži sa preto obrátili na zahraničie. Konkrétne na Ukrajinku, ktorá by im za 25 000 eur vynosila dieťa.

    Podľa Petra Králika ide o typické zneužitie Overtonovho okna v médiách. „V Televíznych novinách bola na Markíze reportáž o tom, ako si dvaja gejovia idú prenajať maternicu Ukrajinky, aby im donosila potomka,“ píše Králik vo svojom príspevku na portáli Konzervativnyvyber.sk. Podľa neho sa práca na tejto téme ešte ani zďaleka neskončila. „O nejaký čas príde iná reportáž, tá už bude mať zaostrené na to, že vďaka tomu, že celý mechanizmus náhradného materstva pre páry LGBTI nie je legalizovaný a právne ošetrený, sa musia LGBTI páry dopúšťať trestnej činnosti,“ dodáva Králik.

    Z vinníka urobia obeť systému

    Druhým krokom Overtonovho okna je urobiť z vinníka obeť systému. Podľa Petra Králika ide však najmä o to, aby sa zmenila verejná mienka. Králik píše, že cieľom je zmanipulovať ľudí tak, aby začali poukazovať na diskrimináciu LGBTI komunity. „Veď oni museli vyplatiť 25-tisíc tej Ukrajinke, len aby mohli mať dieťa, to je ale svinstvo, že im to ten štát zakazuje,“ uviedol ironicky Králik. Tretím krokom Overtonovho okna bude podľa neho „legalizácia náhradného materstva pre LGBTI páry preplácaná z verejného zdravotného poistenia“.

    Celý článok si môžete prečítať TU

    Viac informácií o technológii Overtonovho okna nájdete TU

    - Reklama -