Ako si predstavuje PS-Spolu dôchodky? Solidarita aj spravodlivosť

    0
    Zľava Miroslav Beblavý a Michal Truban počas predstavovania svojho volebného programu (Autor: TASRhttps://www.facebook.com/miso.truban)

    V oblasti dôchodkov chce koalícia presadiť silnú solidaritu, ale aj spravodlivosť pre tých, ktorí platia viac. Tiež chce zásadne znížiť administratívne bremeno a zvýšiť zrozumiteľnosť odvodov pre ľudí. Má byť jeden zdravotný odvod, jeden sociálny odvod a jeden vymeriavací základ. Presadzuje aj nižšie zaťaženie práce, najmä pre ľudí s nižším a stredným príjmom.

    V oblasti dôchodkov má byť nastolená spravodlivosť pre všetkých pracujúcich, osobitne pre ženy, ktoré sa starajú o deti alebo chorých príbuzných.

    Systém platenia odvodov by sa mal zjednodušiť. V praxi má fungovať jedna nezdaniteľná suma pre daň z príjmu a zdravotný odvod nahradí súčasnú nezdaniteľnú časť základu dane. Koalícia navrhuje, aby z prvých 300 eur neplatili ľudia daň z príjmu ani zdravotný odvod. Tiež presadzuje pravidelnú ročnú valorizáciu nezdaniteľnej sumy podľa vývoja minimálnej mzdy. Ráznou zmenou má byť to, že štát bude kompenzovať zdravotným poisťovniam stratené príjmy, odpočítateľné položky sa budú znižovať ľuďom s vyšším príjmom a koalícia chce ponechať druhú sadzbu dane z príjmu, daň z dividend a daňový bonus na dieťa.

    Nižšie zaťaženie práce by malo byť pre ľudí s nízkymi alebo strednými príjmami. Náklady na toto opatrenie je podľa koalície možné financovať z boja proti daňovým únikom, zlepšením výberu dane z pridanej hodnoty, zmenou daňového mixu.

    Znížiť by sa mali aj odvody pre zamestnávateľov. Sadzba sociálneho odvodu by mala klesnúť o 0,25 %, koalícia chce tiež otvoriť diskusiu o prenesení materského a poistenia v nezamestnanosti na štát. Tiež chce hovoriť o tom, aby si zamestnávatelia mohli znížiť odvody, ak budú zamestnancom hradiť práceneschopnosť.

    V oblasti druhého piliera koalícia navrhuje novým sporiteľom možnosť vystúpiť v počiatočnej fáze, zmeny by sa mali udiať aj pri investičnej stratégii a účinnejšia regulácia má prispieť k zatraktívneniu indexových fondov cez poplatky, zvýšiť sa má transparentnosť a podpora konkurencie pri výplate anuít.

    - Reklama -