Ako sa zaplatí sanácia Spišského hradu? Rezort kultúry už pripravil návrh pre vládu

    0
    Na snímke horolezec spevňuje špeciálnou maltou murivo pod západnými palácmi Spišského hradu v Spišskom Podhradí 17. mája 2019. (Autor: TASR)

    Rezort požiadavku na financovanie projektu predložil v návrhu rozpočtu na roky 2020 – 2022 v rámci prioritných výdavkových titulov.

    Sanácie treba začať čo nnajskôr, pripomína ministerstvo

    “Prostriedky budú na základe schváleného materiálu pridelené realizátorovi projektu v závislosti od možností rozpočtu kapitoly ministerstva kultúry,“ navrhuje v materiáli.

    V predkladacej správe tiež uvádza, že všetky zásadné pripomienky v rámci MPK boli akceptované a zapracované do materiálu.

    V rámci MPK žiadalo napríklad Ministerstvo financií SR materiál upraviť tak, aby výdavky boli zabezpečené v rámci schválených limitov výdavkov kapitoly Ministerstva kultúry SR na príslušný rozpočtový rok.

    MK zdôrazňuje nevyhnutnosť čo najrýchlejšieho začiatku sanácie.

    “Nedostatočné finančné pokrytie priebežných a nevyhnutných opráv vyústili až do súčasného havarijného stavu viacerých objektov hradného komplexu,“ uvádza rezort, poukazujúci v tejto súvislosti najmä na stav románskeho a západných palácov.

    “Akútny stav si vyžaduje potrebu reálne začať so zabezpečovaním a rekonštrukciou, pretože ich skutočná deštrukcia sa stáva takmer nezvratnou a iba urýchlene začatie sanačných prác môže zabrániť nenávratnému poškodeniu palácov,“ argumentuje rezort.

    Spišský hrad čiastočne rekonštruovali v 70. rokoch minulého storočia

    Pri identifikácii rizík tiež upozorňuje, že sa pri pokračujúcej deštrukcii môže zopakovať situácia, aká vznikla pri čiastočnom zrútení západného opevnenia dolného nádvoria v roku 1994, keď padajúce bloky ohrozovali okolitú zástavbu.

    Okrem prostriedkov na sanáciu palácov (vyše 4,5 milióna eur) chce ministerstvo ďalších 300.000 eur použiť na spevnenie plôch a nádvoria a sanáciu hradného brala.

    Spišský hrad čiastočne rekonštruovali v 70. rokoch minulého storočia, od roku 1986, keď ho sprístupnili verejnosti, ho navštívilo niekoľko miliónov turistov. Od roku 1993 je súčasťou Zoznamu svetového dedičstva UNESCO.

    - Reklama -