Ako sa vyhnúť vymieraniu populácie? Prijmite 1,3 milióna migrantov ročne, odkázala OSN Európe

    0
    Ilustračné foto (Autor: SITA)
    Správa OSN so siahodlhým názvom „Kompenzačná migrácia: je to riešenie znižovania a starnutia populácie?“ obhajuje migráciu a odporúča ju viacerým krajinám Európy. Je to vraj jeden z mála spôsobov, ako zastaviť starnutie populácie a s ním spojené ubúdanie pracovnej sily. Za príklad dáva štúdia viaceré krajiny západnej Európy a ich predpokladaný demografický vývoj v nasledujúcich päťdesiatich rokoch.
     
    Dokument síce pochádza z roku 2001, ale dostal sa znova do pozornosti médií na základe migračnej krízy, ktorú jedni zatracujú a iní považujú za záchranu pred postupným vymieraním Európy. „Nové výzvy klesajúcej a starnúcej populácie si budú vyžadovať spoločné prehodnotenie zavedených politík a programov vrátane tých, ktoré sa týkajú medzinárodnej migrácie,“ píše sa v správe
     
    Kompenzačná migrácia (replacement migrantion) je výraz, ktorým OSN vo svojej správe označuje medzinárodnú migráciu, ktorú krajina potrebuje na to, aby odvrátila pokles demografickej krivky a starnutie populácie. 
     
    Negatívny trend, pozorovateľný najmä v ekonomicky silnejších krajinách západnej Európy, je pritom dôsledkom nízkej pôrodnosti aj úmrtnosti, pretože vek ľudí sa so zlepšovaním zdravotnej starostlivosti zvyšuje, ale detí nepribúda, pretože stále viac párov odkladá založenie rodiny alebo nechce mať deti vôbec. 
     
    Podľa správy, ktorú cituje britský portál Express, by Európska únia potrebovala prijať od roku 2000 do roku 2025 o 612 000 migrantov viac a tento trend sa má ešte zvyšovať. V období rokov 2025 až 2050 sa má migrácia navýšiť až o milión 300 000 migrantov ročne, aby sa zastavilo starnutie populácie a naštartoval demografický rast.  
     
    Celý text v angličtine nájdete TU.
     
    - Reklama -