Ako sa toto skončí? Kurdi sa chystajú vyhlásiť nezávislosť

    0
    Oslavy kurdského nového roku Newroz na okraji mesta Dahúk (Autor: Jan Rychetský)

    Kurdský parlament dnes obnovil svoju činnosť po dvojročnej prestávke. Hlavným bodom rokovania bolo práve pripravované referendum, s ktorým vláda v Bagdade nesúhlasí a podobne ako aj iracký parlament ho považuje za protizákonné.

    Prestávku v činnosti parlamentu irackých Kurdov spôsobil incident z októbra 2015, keď skupina príslušníkov bezpečnostných zložiek verných Demokratickej strane Kurdistanu nevpustila skupinu poslancov do Arbílu.

    Turecký premiér Binali Yildirim považuje referendum o nezávislosti irackého Kurdistanu za hrozbu “pre bezpečnosť regiónu a ľudí, ktorí v ňom žijú”. Uviedol to v dnešnom telefonickom rozhovore s irackým premiérom Hajdarom Abádím. Ako informovala agentúra AP, Yildirim v rozhovore potvrdil odmietavé stanovisko svojej krajiny ku kontroverznému referendu.

    Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan zvolal na 22. septembra schôdzku najvyšších predstaviteľov bezpečnostných zložiek, aby rokovali o reakcii na plánované referendum o nezávislosti irackého Kurdistanu, informovala dnes agentúra AP.

    Vo včerajšom televíznom rozhovore Erdogan obvinil vedúcich predstaviteľov kurdskej autonómnej oblasti zo “závažnej politickej nezrelosti” za to, že pokračujú v plánoch usporiadať referendum vypísané na 25. septembra.

    Turecko, kde žije početná kurdská menšina a ktoré bojuje proti kurdským povstalcom, nesúhlasí so snahami Kurdov smerujúcimi k vyhláseniu nezávislosti a vyjadruje silnú podporu územnej celistvosti Iraku. Obáva sa tiež, že plánované referendum zahŕňa aj sporné oblasti, ako napríklad Kirkúk, ktorý je domovom Turkménov, Arabov, Kurdov i kresťanov.

    - Reklama -