Ako sa postarať o deti utečeneckej kríze? Slovenská mimovládka ponúka riešenie

    0
    Ilustračné foto: deti (Autor: SITA)

    Na národnej správe sa podieľal aj poradný výbor zložený z niekoľkých štátnych orgánov SR. Ako uviedla predsedníčka združenia Liga za ľudské práva Zuzana Števulová, medzinárodné organizácie a monitorovacie orgány, akými sú Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) či Detský fond OSN (UNICEF) pravidelne upozorňujú na riziká, ktorým sú vystavené deti, postihnuté utečeneckou krízou, najmä pokiaľ ide o zabezpečenie základnej starostlivosti a ochrany pred vykorisťovaním alebo obchodom s ľuďmi. Počas utečeneckej krízy prišlo do Európy množstvo odlúčených detí, ktoré nesprevádzajú rodičia ani iná zodpovedná osoba. Podľa Európskej komisie je preto prijatie a nájdenie trvalého riešenia tejto situácie jednou z hlavných foriem celoeurópskeho prístupu k starostlivosti o odlúčené deti.

    ,,Trvalé riešenie je pre dieťa riešenie, ktoré nájdeme v čo najkratšom čase po príchode dieťaťa, ktoré je možné preskúmať a ktoré berie do úvahy najlepší záujem dieťaťa po zvážení viacerých faktorov,” uviedla Števulová. Za základné faktory uviedla rodinné pomery dieťaťa, jeho prostredie vrátane štátnej príslušnosti, vierovyznanie a kultúru, bezpečnosť dieťaťa, vrátane rizík obchodu s ľuďmi, osobitnú zraniteľnosť a potreby ochrany a jeho názory spolu s jeho schopnosťami. 

    ,,Z národnej správy vyplýva, že Slovensko má vhodnú infraštruktúru pre odlúčené deti ako aj systém starostlivosti, ktorý sa dokáže o tieto deti postarať a poskytnúť im budúcnosť a ochranu,“ povedala Števulová. Slovensko sa už dávnejšie zaviazalo, že dobrovoľne prijme 100 utečencov v rámci relokácie z Talianska a Grécka a 100 utečencov zo Sýrie. Števulová odporúča vláde, aby vzhľadom na pomerne dobre vypracovaný systém starostlivosti o odlúčené deti na Slovensku a v rámci dobrovoľného záväzku Slovenska zvážila prijatie určitého počtu ,,napríklad 20″ maloletých utečencov bez sprievodu, ak je to v ich najlepšom záujme, ktorí by po príchode na Slovensko mohli byť umiestnení priamo do detského domova pre maloletých bez sprievodu v Medzilaborciach, kde začne ich proces integrácie.

    - Reklama -