Ako sa dostať do formy? RÚVZ ponúka rady. A nemusí to byť nuda

    0
    Účastníci 31. ročníka Silvestrovského behu cez bratislavské mosty bežia po Starom moste v Bratislave 31. decembra 2019 (Autor: TASR)

    Ak človek nemá čas na hodinové cvičenie, podľa RÚVZ by si ho mal rozdeliť na desaťminútové časti počas dňa.

    „Ak máte nabité dni a večer ste už unavení, skúste vstať o 30 minút skôr a zacvičiť si najprv dvakrát do týždňa. Rýchlo zistíte, aké je to príjemné a potom môžete pridať ďalší jeden alebo dva dni,” odporúčajú hygienici. Bez cvičenia človek podľa nich nemá žiadnu energiu a ráno či cez obedňajšiu prestávku veľmi dobre padne dať si chvíľu rýchlej chôdze.

    Zdroj: Facebook/Regionány ústav verejného zdravotníctva Bratislava hl. m.

    Vhodné je tiež pozmeniť svoje zabehnuté programy.

    „Vaše víkendy sa môžu zmeniť na rodinné alebo priateľské stretnutia na bicykloch, na korčuliach, na túre alebo pri bazéne,” tvrdia hygienici.

    Treba byť realistický a neklásť si latku príliš vysoko.

    „Pre začiatok na trénovanie rýchlej chôdze stačí desaťminútová trasa. Nevzdávajte to ani na druhý deň a únava sa bude o trochu zmenšovať a váš výkon stúpať,” tvrdia pracovníci RÚVZ.

    Cvičenie je dobré plánovať si v čase, keď človek nemá iné záväzky a snažiť sa cvičiť v tom čase dňa, keď má najviac energie.

    Niektorí sa podľa odborníkov hanbia za to, ako vyzerajú alebo za to, o koľko lepšie sa budú cítiť po cvičení a chváliť sa za svoju námahu.

    „Ak sa stále necítite uvoľnene a v pohode pri cvičení v prítomnosti druhých ľudí, skúste to najprv sami,” odporúča RÚVZ.

    S cvičením a s dobrými pocitmi po ňom stúpa aj sebavedomie.

    Spojiť sily s rodinou, priateľmi či spolupracovníkmi sa oplatí aj pre dobrý pocit nielen z cvičenia, ale tiež z upevňovania dobrých vzťahov. Spoločnosť tiež pomáha k tomu, aby cvičenie nezačalo nudiť.

    Pracovníci RÚVZ preto radia aj striedať rôzne druhy cvičení.

    - Reklama -