Ako rozhýbať obchodovanie s pôdou? Saskár prišiel na riešenie, má to však háčik

    0
    Hans Faltys (Autor: SaS)

    Podľa Faltysa patria medzi najťažšie kalibre opatrenia, ktoré kladú občanom prekážky pri predávaní pôdy. „Pôda je totiž výrobný prostriedok, a to nie hocijaký, ale taký, že jeho množstvo je obmedzené,“ upozorňuje Faltys. Preto je katastrofa to, čo sa deje teraz.

    Upracme ten bordel

    Ak by sa prestalo obchodovať s pôdou, pôdohospodárstvo by bolo málo efektívne. Podľa Faltysa to však robíme práve teraz. Na šafárenie s pôdou upozorňuje vo svojom blogu na portáli sme.sk. Prenájmy pôdy sú totiž lacné, čo vyhovuje veľkým podnikom. Tie ju totiž nechcú kupovať, pretože im sedí práve lacný prenájom. Faltys má však riešenie, ako rozhýbať obchodovanie s pôdou.

    Teraz je to tak, že niektoré pozemky majú neznámych vlastníkov. Môže za to Slovenský pozemkový fond, ktorý s takouto pôdou narába. „Čo je pôda neznámych vlastníkov, to je skutočná záhada, ktorej nik normálny príliš nerozumie. Lebo o ostatných statkoch, okrem pôdy, u nás platí, že vec je buď niečia, alebo ničia,“ zamýšľa sa Faltys. Keby to tak bolo aj s pôdou, bolo by to úpne jednoduché. Daň za zem nikoho teraz platí prenajímateľ, ktorý sa potom usiluje o dotácie. Tak sa dajú získať na pozemok, ktorý de facto nemá majiteľa. Faltys má však nápad. Upratať tento bordel.

    Smerácke „kraviny“

    „Čo keby daň platil majiteľ pôdy, a nie jej prenajímateľ, ako je to dnes? Ak sa majiteľ nebude o svoju pôdu uchádzať povedzme 10 rokov, tak sa stane neznámym majiteľom, teda po mojom nemajiteľom,“  predstavuje svoju vidinu Faltys. Takáto pôda sa potom bude môcť predať, prípadne previesť na užívateľa. Keby ju nechcel, pôjde zem do dražby. Podľa Faltysa to má význam. Kto sa o svoju pôdu skutočne zaujíma, ten jej bude venovať pozornosť. Kto však nie, navždy o pôdu príde.

    „Obchod s pôdou sa rozhýbe a neznámi majitelia o desať alebo dvadsať rokov nebudú. A úloha Slovenského pozemkového fondu sa zmenší na minimum,“ nádejá sa tímlíder saskárov pre pôdohospodárstvo s tým, že ešte treba upraviť jednu vec. To však nemusí byť úplná maličkosť. Podmienkou je vyhodiť zo zákonov smerácke „kraviny“, Tak sa potom dostane pôda skutočne do rúk tým, čo o ňu stoja.

    Celý blog Hansa Faltysa si môžete prečítať TU

    - Reklama -