Ako poraziť ISIS? Letecké nálety nestačia, kombinácia týchto alternatív by mohla zafungovať

    0
    Bojovníci radikálnej organizácie Islamský štát (Autor: SITA)

    Vo vojne s Islamským štátom je nevyhnutné využitie pozemných síl. To je však len jednou z alternatív, ktorá by mohla konkurovať leteckým náletom. O tom, aké sú tie ďalšie, špekuloval The Independent.

    Bežný nepriateľ, ktorý chce bojovať

    Prvou alternatívou je podpora kurdských pozemných síl a požiadanie Turecka o to, aby ich prestali bombardovať. Kurdi sa výrazne angažujú v boji s Islamským štátom, oslobodiť sa im podarilo napríklad sýrske mesto Kobani a islamských radikálov vyháňajú aj z iných oblastí. Kurdské Oddiely ľudovej sebaobrany dokážu efektívne vyhrávať súboje s islamskými extrémistami. Ich podpora by preto bola veľmi dobrým riešením. Prekážkou je však Turecko, ktoré podniká letecké nálety proti militantom z Kurdskej strany pracujúcich, ktorí však tiež bojujú s ISIS. NATO, ale aj Európska únia ich však označujú za teroristickú organizáciu.

    Ďalšou alternatívou by bolo prekreslenie hraníc na Blízkom východe. Podľa bývalého ministra zahraničia Williama Hagueho by táto alternatíva spolu s podporou umiernených pozemných síl mohla pomôcť v regióne stabilizovať násilie.

    Nevyhnutným krokom na zničenie ISIS je aj podľa The Independent nasadenie pozemných vojenských síl. Táto forma boja je najmä u Britov veľmi nepopulárna po vojnách v Afganistane, Líbyi či Iraku, no javí sa oveľa účinnejšia ako letecké nálety. Bývalý náčelník štábu obrany Dave Richards povedal, že len letecké nálety jednoducho nestačia. Nejde pritom o protiteroristickú operáciu, ale o bežného nepriateľa, ktorý má tanky či delostrelectvo, je pomerne bohatý, drží opraty krajiny a bude bojovať.

    Nechajme ich vyhladovať

    Jednou z alternatívy by mohla byť aj podpora režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada. A kým Rusi sa jasne postavili na podporu Asadovho despotického režimu, ktorý možno zabil viac Sýrčanov ako samotné ISIS, je to najlepšia cesta, ako udržať stabilitu, alebo aspoň ruský záujem, v regióne. Hoci Američania, Francúzi či Briti sa stavajú proti tomu.

    Dobrou alternatívou by bolo aj zastavenie predávania zbraní na Blízkom východe. Táto oblasť bola doslova zaplavená zbraňami, čiastočne aj neúmyselne, ktoré napokon skončila v rukách ISIS. Zastavenie tohto toku by mohlo byť kľúčovým spôsobom, ako poraziť radikálne skupiny.

    „ISIS nepochádza z ničoho a jej zbrane tiež nepochádzajú odnikiaľ. Predali sme ich množstvo do Saudskej Arábie, Kataru, Bahrajnu a ďalších miest. Koľko z nich skončilo v rukách ISIS? Spolu s tými všetkými peniazmi…,“ uviedol  britský politik Jeremy Corbyn.

    Jedným zo spôsobov, ako poraziť ISIS, je aj nechať ho doslova vyhladovať od ich finančných prostriedkov. Odrezať ISIS od dodávky zbraní preto nie je jediné riešenie, pokiaľ majú dostatok peňažných prostriedkov. Podľa bývalého grécka ministra financií Yanis Varoufakis je totiž potrebné zasiahnuť tam, kde to najviac bolí, a práve peniaze sú pre ISIS nesmierne dôležité.  Preto sa treba zaoberať Saudskou Arábiou a emirátmi, ktorí ich podporujú.

    Trumpov plán s ropou

    Turecko, sused Sýrie a Iraku, sa ukazuje byť tiež kľúčovým hráčom pri zastavení vojny s ISIS. Jednou z alternatív by bolo jednoducho uzavretie hranice s Tureckom. Americká vláda totiž verí, že sú zneužívané na pašovanie bojovníkov, zbraní, ale aj peňazí do Sýrie a do Iraku. „Čo je veľa, to je veľa. Hra sa zmenila. Hranica musí byť utesnená. Ide o medzinárodnú hrozbu a tá prichádza zo Sýrie cez turecké územie,“ povedal americký prezident Barack Obama.

    A čo tak začať vojnu slov? Postaral sa o to britský premiér David Cameron, ktorý si želá, aby sa Islamský štát nevolal takto, ale ani skratkami ISIS alebo ISIL. Správny názov má byť Daeš, čo je arabský akronym, na ktorý sú radikálni bojovníci obzvlášť alergickí.

    Do zoznamu alternatív sa dostal aj kontroverzný prezidentský kandidát Donald Trump. Ten sa už dávnejšie preslávil výrokmi, že podporuje Rusko alebo že netuší, čo môže vzísť zo sýrskych utečencov v USA, preto by sa mali vrátiť naspäť. Jeho „spoľahlivý“ plán sa týka aj ropy, ktorú má ISIS pod kontrolou. „Akonáhle budete mať ropu, oni nebudú mať nič,“ vyhlásil Trump. Ako však potom dodal The Independent, kombinácia ôsmich z desiatich bodov by bola ideálna, nie je si však istý alternatívami s Asadom a Trumpom, čo považuje za príšernú kombináciu.

    Poslednou alternatívou by bolo zbúranie ich propagandistickej mašinérie. ISIS totiž veľmi dobre vie, ako verbovať nových a nových džihádistov, a to aj zo Západu. Kybernetickú vojnu vyhlásila radikálom napríklad skupina hackerov Anonymous, ktorí prisľúbili, že sa nabúrajú do ich účtov. Bolo to útokoch v Paríži z 13. novembra. Cieľom napádania a odstraňovania účtov ISIS na sociálnych sieťach je zbúrať ich propagandu.

    - Reklama -