Ako odtrhnutí z reťaze. Epidémia sexuálneho násilia sa valí celou Európou. V hlavnej úlohe imigranti. O pomoc volajú ženy vo Fínsku, Rakúsku, Švajčiarsku, Nemecku i Švédsku

    0
    Policajné jednotky hliadkujú pred stanicou v Kolíne (Autor: SITA)

    O tisícke mužov arabského či severoafrického pôvodu hovorili niekoľko dní po útokoch správy z Kolína. Vypovedať boli desiatky obetí, pričom sa spomínali sexuálne obťažovanie, krádeže či znásilnenie. Polícia hovorila o novom rozmere zločinu. A podobnú rétorika teraz zaznieva napríklad aj z Fínska. Čo sa vlastne stalo v ďalších európskych mestách?

    Úplne nový fenomén

    Novoročné oslavy šokovali aj Fínov. Ale v negatívnom zmysle. Fínska polícia tiež zaznamenala nezvyčajne vysokú úroveň sexuálneho obťažovania počas silvestrovských osláv. V hlavnej úlohe mali byť žiadatelia o azyl. Priznal to aj helsinský námestník policajného šéfa Ilkka Koskimaki. „Počas predchádzajúcich osláv Nového roka tam nebol takýto druh obťažovania. Ide o úplne nový fenomén v Helsinkách,“ cituje agentúru AFP server breitbart.com.

    Podľa bezpečnostných síl bolo v inkriminovaný večer na centrálnom námestí rozšírené sexuálne obťažovanie. Pre oslavy sa tam zhromaždilo asi 20-tisíc ľudí, no polícia zvýšila svoju pripravenosť. Tri sexuálne napadnutia sa údajne odohrali v centre Helsínk, kde sa sústredilo asi tisíc, prevažne irackých žiadateľov o azyl. „Podozriví boli žiadatelia o azyl. Všetkých troch chytili a vzali do väzby,“ dodal Koskimaki. S incidentmi v Kolíne však súvislosť nevidí. Ako tiež dodal, polícia dostala informácie o troch prípadoch sexuálneho napadnutia, z ktorých dve podali ako sťažnosť.

    Helsinká polícia sa ukázala ako predvídavá a ešte pred Silvestrom zatkla šesť Iračanov z azylového centra, podozrivých z verejného podnecovania k trestnej činnosti. Prepustili ich 2. januára. Polícia totiž získala informácie, že niektorí žiadatelia o azyl by mohli mať podobné plány ako ich „kolegovia“ v Kolíne.

    Epidémia sexuálnych útokov

    Na oslavy Nového roka nebude v najlepšom spomínať aj najmenej šesť žien z Zürichu. Informácie o útokoch vo Švajčiarsku neboli také podrobné ako tie z Kolína, no podľa obetí by malo ísť o vinníkov tmavej pleti, informuje ďalej breitbart.com. Nie je ani jasné, či ide vôbec o prisťahovalcov, zdá sa teda, že po kolínskych udalostiach sa Európou šíri akási „epidémia sexuálnych útokov“. Švajčiarsko súhlasilo s prijatím 1 500 utečencov ako súčasť prerozdelenia podľa bruselského plánu.

    Ďalšie podobné útoky hlásili aj z iných nemeckých miest. Počas rovnakej noci. Hamburg hlási napríklad 39 prípadov, Frankfurt sedem, Stuttgart tri a Bielefeld päť. Nie je jasné, kto bol zodpovedný za útoky, no je pravdepodobné, že počet podobných prípadov ešte porastie. Kolín bol totiž takzvaným „otvárakom“, že ticho nemienia byť ani obete v ďalších mestách.

    Gigantické sexgangy

    Sexuálnych útokov však môže podľa profesorky Valerie Hudsonovej ešte pribúdať. Informuje o tom Daily Mail. Podľa nej to súvisí s prílevom toľkých mladých mužov do Európy, čo vedie k nerovnováhe medzi ženami a mužmi. Ako vyšlo najavo, gigantické „sexgangy“ pôsobia napríklad aj v Rakúsku. „Sú tam negatívne dôsledky na ženy v populácii, kde dominujú muži,“ povedala Hudsonová. Podľa nej je schopnosť žien pohybovať sa voľne a bez obáv obmedzená.

    Späť ešte k spomínanému Rakúsku. Zdá sa, že ani ženy v tejto krajine si nemôžu vydýchnuť. Istá Sabrina napríklad hovorí o šoku, ktorý u nej pretrváva po tom, čo ju napadli v Salzburgu. Útok sa mal stať, keď išla domov o druhej v noci. Istý muž ju vraj chytil za hlavu a olizoval jej tvár. Viac sťažností na sexuálne útoky potvrdil aj salzburský prokurátor Robert Holzleitner. Odmietol však uviesť konkrétne osoby. V týchto prípadoch by malo ísť o Sýrčanov a Afganca.

    Sexuálne obťažovanie zo silvestrovskej noci hlásia aj mladé Švédky z mesta Kalmar. Útoky sa mali uskutočniť na tanečnom parkete, schodisku aj na námestí. Išlo o 17- až 19-ročné dievčatá, ktoré mal obkľúčiť hlúčik mužov. Informácie o možných páchateľoch sú však v súčasnosti trochu vágne.

    - Reklama -