Ako nacisti, udrelo Rakúsko na Turkov. A tí sa bránia

    0
    Rakúska vlajka (Autor: Hans Štembera)

    Strana národného hnutia (MHP) je v dnešnom Turecku treťou najsilnejšou politickou silou. Ide o krajne pravicové sekulárne politické zoskupenie. S touto stranou je spojené hnutie Siví vlci a práve to považujú v Rakúsku za nebezpečné. Vláda Sebastiana Kurza preto postavila symbol hnutia – štylizovanú vlčiu hlavu – mimo zákona. Tento znak postavila na roveň nacistickému hákovému krížu. A turecká strana sa okamžite ohradila.

    „Fakt, že navzdory nášmu varovaniu je symbol Sivých vlkov, teda legálnej politickej sily v našej krajine, na rovnakom zozname ako Strana kurdských pracujúcich, teda krvavá teroristická organizácia, považujeme za škandálny,“ zaznelo z tureckého ministerstva zahraničia.

    V mnohých západných krajinách sa však hnutie Siví vlci považuje za krajne pravicovú až fašistickú organizáciu, ktorá sa v 70. rokoch minulého storočia nezdráhala páchať politicky motivované atentáty.

    Vláda Sebastiana Kurza však nezostala len pri zákaze zobrazovania symbolu Sivých vlkov. Na rovnakom zozname sa objavila aj symbolika Moslimského bratstva alebo ozbrojenej zložky hnutia Hizballáh. A turecká nespokojnosť necháva viedenskú vládu chladnou.

    „Postoj Turecka je nám známy, ale v tejto chvíli sa k nemu nechceme vyjadrovať,“ povedal v piatok pre agentúru APA hovorca rakúskeho ministerstva zahraničia Peter Guschelbauer.

    Za používanie zakázaných symbolov hrozí v Rakúsku pokuta štyritisíc eur, ale je otázka, či ju skutočne bude možné vymáhať. Hrozí, že súdy budú ľuďom ťažko dokazovať, že siahli po symbole Sivých vlkov a nie iba po nejakom nevinnom geste.

    Celý článok nájdete na webe Info.cz.

     

    - Reklama -