Ako je to so zmiznutou muníciou? Expert hovorí o zásadnom zlyhaní spravodajskej ochrany

    0
    Ilustračná foto (Autor: pixabay.com)

    O zmiznutí desiatok granátov a niekoľkých protitankových striel z muničného skladu pri Trenčíne, zistenom v marci, sme písali napríklad TU. Nedávno zistené zmiznutie odhalilo v rámci mimoriadnej inventarizácie, že chýba tiež okolo 300 000 nábojov z muničného skladu Sklené pri Martine. Viac sa dočítate TU.

    Vojaci pozemného vojska z martinskej časti Podháj si na cvičenia v teréne musia vyzdvihnúť muníciu z dvadsaťpäť kilometrov vzdialeného skladu. Mohli vystrieľať viac munície, než zapísali do evidencie, čo by znamenalo veľký neporiadok v dokumentácii. Možno však nejaká skupina koordinovane slovenské vojenské sklady „odľahčila“.

    Slovenská armáda má spolu šesť muničných skladov. Ide o rozsiahle oplotené areály v lesoch, zahŕňajúce budovy so zásobami. Detailná kontrola nariadená v marci ministrom obrany Petrom Gajdošom stále prebieha a doteraz známe incidenty nemusia byť posledné. „Objavili sa informácie, že došlo aj k zmiznutiu napríklad armádnych samopalov a guľometov. Celkovo môže ísť až o viacero únikov, z ktorých zatiaľ oficiálne priznali iba dva,“ vyjadril sa pre Denník N bezpečnostný expert Radovan Bránik.

    Už po prvom zmiznutí pri Trenčíne minister tvrdil, že problémom je stráženie muničných skladov civilistami – bývalými vojakmi alebo súkromnými bezpečnostnými službami. Gajdoš je presvedčený, že by objekty mali strážiť vojaci. Podľa Bránika však civilní zamestnanci strážia pri bráne alebo robia obchôdzky po areáli, pričom kľúče od skladov s muníciou majú práve príslušníci armády.

    Po zverejnení zmiznutia nábojov pri Martine zasa Gajdoš naznačil, že zmizli len športové a slepé náboje, nepoužiteľné v boji. No malokalibrová munícia zahŕňa aj náboje do pištole či samopalu. Podľa zdrojov Denníka N pri Trenčíne ani pri Martine nezistili známky násilného vniknutia, hoci v prvom prípade bola prestrihnutá páska na zapečatenie debne s muníciou. Niekto teda bez problémov vnikol do budovy a niekoľko ton munície naložil do nákladného auta. Kontakty medzi ľuďmi zabezpečujúcimi vojenské sklady a organizovanými páchateľmi by malo zachytiť vojenské spravodajstvo. „Je tu skutočne podozrenie zo zásadného zlyhania takzvanej spravodajskej ochrany objektov,“ tvrdí Bránik.

    Munícia mohla v skladoch pritom chýbať už za Gajdošovho predchodcu Glváča. Ministerstvo obrany prijalo zatiaľ personálne opatrenia menšieho rozsahu. „Na základe prebiehajúcej analýzy budú prijaté aj ďalšie personálne opatrenia a podotýkam, že nie iba na tej najnižšej úrovni,“ zastrájal sa už pred mesiacom Gajdoš. Na to, či už minister urobil nejaké takéto opatrenie, hovorkyňa ministerstva Danka Capáková neodpovedala.

    Neporiadok v muničných skladoch však zistili už pred pôsobením ministra Gajdoša. Z čias Ľubomíra Galka pochádza správa, že sa v jednej debne mali namiesto ručných zbraní nachádzať kamene. V novembri 2011 presiaklo, že vo Vojenskom opravárenskom podniku Nováky zmizla munícia a malé množstvo trhavín. Kontrola nariadená zastupujúcou ministerkou Radičovou vtedy zistila aj chýbajúce dva náboje do húfnic.

    - Reklama -