Ako je to s posudkom duševného stavu smeráka Baču? Je za tým korupcia? Prečítajte si komentár

    0
    Snem strany SMER-SD (Autor: SITA)

    Bývalý starosta obce Višňové Jaroslav Bača zo Smeru, v marci 2014 dvakrát vystrelil na svoju manželku do oblasti srdca. Prežila len vďaka tomu, že si sama dokázala privolať záchranku. Bača sa teraz stal dobrovoľným pacientom Psychiatrickej nemocnice vo Veľkom Záluží.

    Liečia ho aj napriek tomu, že podľa posudku psychiatrov netrpí žiadnou vážnejšou duševnou poruchou. Bača sa pobytom na psychiatrii prakticky vyhol vyšetrovacej väzbe. Hrozí mu až 25 rokov za mrežami. Informuje o tom portál Sme.sk.

    Bol či nebol zodpovedný?

    Baču na psychiatriu premiestnili z vyšetrovacej väzby v septembri 2014 na pokyn prokuratúry v Trenčíne. Rozhodnutie oprela o prvý posudok dvojice znalcov z Bánoviec nad Bebravou Juraja Lexmanna a Svetozára Drobu. Podľa nich v čase streľby nebol Bača trestne zodpovedný v dôsledku organickej bludovej poruchy, ktorá významne ovplyvnila jeho rozpoznávacie a ovládacie schopnosti.

    Generálna prokuratúra po medializácii prípadu rozhodnutie o zastavení stíhania zrušila a dala vypracovať nový posudok expertom z Pezinka. Po tom, ako Bača s nimi odmietol spolupracovať, nariadil súd jeho dvojmesačné pozorovanie.

    „Keby sme Fica ozaj nemali tak radi, ako si namýšľa, tak by sme predoslali, že nebolo otázkou či, ale kedy sa nejaký člen Smeru pokúsi o vraždu. Každý uzná, že po kauzách Jánoš a Kvorka už nič menšie než vražda do úvahy neprichádzalo,“ komentuje prípad bývalého starostu Jaroslava Baču Peter Schutz.

    Tyran a bitkár

    Pripomeňme si kauzy Jánoš a Kvorka. Vladimír Jánoš, niekdajší poslanec Smeru, sa vzdal mandátu v parlamente, keď na povrch vyplávali podozrenia z údajného týrania manželky. Následne ho vyšetrovateľ z týrania aj obvinil. Ján Kvôrka bol zase poslanec za HZDS. Exposlanec sa mal previniť tým, že v roku 2006 s dvoma mužmi vraj násilím odvliekol a zbil mladého Róma. Údajného soka v láske.  Parlament ho v októbri 2009 na trestné stíhanie nevydal. Obvinili ho až potom, čo po nasledujúcich voľbách odišiel z parlamentu.

    - Reklama -