Ako dlho budú v médiách témou číslo jeden utečenci? Záujem verejnosti i médií je prelietavý. Z utečencov je už komentátor Tomáš Gális unavený

    0
    Demonštrácia proti imigrantom, proti kvótam a za vystúpenie z EU na Václavskom námestí (Autor: Hans Štembera)

    Všade, kam sa pozrieme, kam sa pohneme, jednoducho nekonečná téma uplynulých mesiacov a dneška – sú utečenci. Neexistuje médium, ktoré by sa nevenovalo utečencom. „Možno v tom vidieť snahu udržať záujem verejnosti o najväčšiu utečeneckú krízu v európskej povojnovej histórii, ale možno sa z toho môže stať aj zdroj únavy,“ zamýšľa sa Gális z Denníka N.

    Sme manipulovaní médiami?

    Tomáš Gális píše, že záujem verejnosti a médií dokáže byť nesmierne prelietavý. „V priebehu pol roka správy o Ukrajine vytlačilo zmiznutie malajzijského lietadla, ktoré sa objavovalo v správach s vojnou v Gaze dovtedy, kým ich neprevalcovala ebola, neskôr zatienená udalosťami vo Fergusone, ktoré zase ustúpili hrôzam Islamského štátu. Sýria, ktorá je dnes hlavným zdrojom utečencov, takto z nášho radaru spadla najneskôr po použití chemických zbraní,“ uviedol názorný príklad.

    Aký je medzi nimi rozdiel?

    Zamýšľa sa tiež nad neutíchajúcim záujmom o utečencov v porovnaní so stále trvajúcou občianskou vojnou v Sýrii. „Kým sa zabíjali Sýrčania medzi sebou, brali sme to už ako niečo, s čím nič nemáme, niečo, čo nie je hodné väčšej pozornosti, niečo, na čom vlastne nezáleží, a len veľmi pomaly sa zobúdzame, až keď zomierajú pri našich hraniciach,“ myslí si.

    Celý komentár si môžete prečítať TU

    - Reklama -