Ako bude vyzerať vláda, ktorá vzíde z budúcoročných volieb? Čítajte a možno nebudete nadšení

    0
    Robert Fico, predseda vlády SR (Autor: SITA)

    Z prieskumov verejnej mienky vyplýva, že ak by boli voľby v auguste, zvíťazil by vládny Smer-SD. S veľkým odstupom vyše dvoch percent by nasledovali Sieť a KDH. Za nimi potom koalícia Nova-OĽaNO. Podľa článku v denníku SME by s takýmto výsledkom dokázal Smer vytvoriť koaličnú vládu s veľmi krehkou väčšinou v parlamente.

    Podľa predsedu strany Most-Híd Bélu Bugára má však šancu na úspech aj stredopravá koalícia jeho strany spoločne s KDH a Sieťou. „Stačí vyslať jasný signál, že tieto tri strany sú schopné a ochotné vytvoriť vládnu koalíciu,“ tvrdí Bugár. Otázne však je, či takýto signál vyšlú aj ostatné dve strany, s ktorými chce Most-Híd spolupracovať. Predsedníctvo Siete ani KDH takýto krok zatiaľ neurobili a zatiaľ nepadli ani návrhy na vytvorenie predvolebnej koalície, tak ako to urobili hnutia NOVA a OĽaNO. Nereálna je údajne aj predstava, že by vznikla široká koalícia pol roka pred voľbami, tak ako sa to stalo v roku 2010.

    Kto s kým?

    SME sa na svojich stránkach zaoberá aj vzťahmi medzi lídrami jednotlivých politických zoskupení. Názorové konflikty a nezhody medzi sebou majú viacerí, a preto napríklad nepôjde do vlády Most-Híd s hnutím OĽaNO a s Matovičovou stranou sa, podľa poslanca Miroslava Beblavého, nechystá spolupracovať ani Sieť. Najpravdepodobnejšou alternatívou je koaličná vláda v zložení Smer-SD a SNS. Takáto dvojkoalícia je podľa politológov najschodnejšou cestou. V takomto zložení vládli tieto strany aj po voľbách v roku 2006.

    Celý článok si môžete prečítať TU

    - Reklama -