Aké mal dojmy český spravodajca z Bašára Asada? Pôsobil zakríknuto, nie ako brutálny diktátor, prezradil

    0
    Sýrsky prezident Bašár al-Asad (Autor: SITA)

    Šéfovi zahraničného spravodajstva Českej televízie Kubalovi sa podaril husársky kúsok. Rozhovor s človekom, o ktorom sa píše takmer v každom médiu nonstop  každý deň, Baššárom Asadom, je svojím spôsobom „udalosťou sezóny“.

    Ako pôsobí naživo? V rozhovore pre Denník N prezradil Michal Kubal.

    „Neustále sa opakuje, že riešenie sýrskej krízy záleží na tomto mužovi. Takže koho iného sa spýtať ak nie jeho. Skúsili sme to a na moje veľké prekvapenie to vyšlo,“ prezradil na úvod Kubal.

    Spravodajcu taktiež prekvapila ústretovosť a rýchlosť vybavenia celej záležistosti. Žiadosť na rozhovor Česká televízia podala na prelome septembra a októbra a počas niekoľkých týždňov im dali termín na interview.

    Turecká strana neurčila špeciálne podmienky zhotovenia rozhovoru, išlo skôr o požiadavky. „Mali dve požiadavky: že musíme odvysielať rozhovor tak ako ho schvália obidve strany, ktoré budú aj pri strihaní v Damasku, a že v dohodnutej podobe bude odvysielaný  v Českej televízii,“ hovorí šéf spravodajstva.

    Sýrsky diktátor Kubala prekvapil svojím vystupovaním. „Je veľmi ťažké odosobniť sa od toho, čo všetko je spájané s týmto mužom,“ hovorí spravodajca a pokračuje: „Asad na mňa však pôsobil zakríknuto, nesmelo a neisto. Keby som si mal vybrať medzi tými jeho dvomi tvárami, ktoré sa prezentujú, medzi lekárom – chirurgom, ktorý má britské vzdelanie, a brutálnym diktátorom, tak na mňa v osobnom styku pôsobil oveľa bližšie k tomu dojmu britského doktora.“

    - Reklama -